Biografija

Adisa Tufo – rođena 5. septembra 1966. godine u Sarajevu – ekonomistica, poduzetnica, menadžerka, liderka, blogerka, umjetnica, prirodnjak; direktorica porodične kompanije ČIP sistemi koja više od dvadest godina uspješno posluje na tržištu Bosne i Hercegovine.

U periodu u kojem je ona na njenom čelu, kompanija značajano raste i razvija se. Povećan je obim poslovanja i broj uposlenih, izgrađena je moderna poslovna zgrada. Uvedene su i dodatne djelatnosti – pored izvođenja elektroinstalacijskih radova i distribucije interfonske opreme – kao temeljne djelatnosti, Adisa Tufo je osmislila i brendirala Hobby Art Centar, koji za kratko vrijeme postaje regionalni lider u distribuciji repromaterijala za hobby i art tehnike. Pokrenula je, u okviru kompanije, izdavačku djelatnost “ArtBook”, čiji je cilj podsticanje, stimulisanje, razvoj, unapređivanje i modernizacija izdavaštva u domenu objave knjiga, časopisa i publikacija orjentisanih ka motivaciji i razvoju ličnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti.

Vlasnica je i glavna urednica web platforme www.poduzetnice.ba  kojom želi poduzetnicama i poslovnim ženama dati priliku da kažu i napišu ono što misle, da se prije svega čuje nepatvorena priča i ideja koja će ostaviti trag na cjelokupni region.

Ekonomija, liderstvo, književnost i slikarstvo nisu jedina interesovanja Adise Tufo, ona svoje slobodno vrijeme koristi da bi se što više edukovala, trudi se da stalno ide u korak sa digitalizacijom – izučava menadžment, ekonomiju, IT sektor, komunikologiju, psihologiju. Soft skills, kao osnovne vještine koje su joj potrebne za uspjeh u poslu svakodnevno nadograđuje konstantnim radom na sebi.

Za sebe kaže da živi svoje snove, a vidljivo je da provodi u praksu koncept cjeloživotog učenja i da je to čini uvijek mladom i punom energije. Voli da se druži, putuje i upoznaje druge kulture i tradicije. Za Adisu Tufo zasigurno se može reći da je dostigla samoaktualizaciju u svim područjima u kojima djeluje, pri tome njen uspjeh nije ostao neprimjećen – na prijedlog novinara i nakon analize javnog mnijenja – njena biografija je objavljena u leksikonu “Ko je ko u Bosni i Hercegovini” za period od 2014. do 2018. godine, te u istom leksikonu, za period od 2018. do 2022. godine. Dobitnica je nekoliko lokalnih i međunarodnih priznanja među kojima je i priznanje “Uspješne žene Bosne i Hercegovine” u kategoriji poduzetništva, te priznanje “Naj Žena 21. veka Jugoistočne Evrope”, također u kategoriji poduzetništva, koje joj je uručeno u Beogradu u decembru 2017. godine. Dobitnica je priznanja “Dama godine 2018”, uručenog u Beogradu 24. aprila 2018. godine.

Autorica je knjige “Vruć krompir” – priče o poduzetništvu, ljubavi, strasti i snovima jedne žene. Ovaj lifestyle priručnik je izazavao veoma veliko interesovanje medija i šire čitalačke publike u zemlji i regionu. U pripremi je i njena druga knjiga, sličnog sadržaja, na kojoj predano radi. Naslov radne verzije knjige, koja također ima motivacjski karakter je “Ja životu u oči gledam”.

U priroda vidi veliku motivaciju i ljubav – skija, planinari i vozi bicikl, ali najdragocjenije vrijeme provedeno u prirodi joj je ono koje provodi sa svojim pčelama.

Autorica je koju prati mnogo osoba na društvenim mrežama, te svoje ideje i stavove dijeli na svojoj web platformi www.adisatufo.ba. Održala je niz veoma zapaženih predavanja i radionica u zemlji i inostranstvu. Redovna je gošća i zapažen govornik na svim značajnijim okupljanjima, kongresima, konferencijama, seminarima i simpozijima koji promovišu snagu i društveni angažman žene, a održavaju se u većim gradovima naše zemlje, regiona i u dijaspori.

Redovni je član Skupštine (Upravnog odbora) Centra za edukaciju i israživanje “Nahla”.

Mentorica je (business coach) i podrška ženama koje žele zakoračiti u poduzetništvo.

Po prirodi komunikativna, altruistična i avanturistična, Adisa Tufo svojim društvenim angažmanom želi promjeniti zbilju u kojoj se nalazi. Zanima je i politika, ali istinski je aktivna u nevladinom sektoru i svoj društveni angažman usmjerava ka afirmaciji istinskih vrijednosti među ljudima i integraciji marginalizovanih skupina u društvo. Kroz promovisanje ženskog poduzetništva trudi se da utječe na bolje upoznavanje i umrežavanje, te veću vidljivost poslovnih žena različitih profesija i djelovanja na lokalnom i regionalnom novou.

Udata je, majka Lejle i Amele, živi i radi u Sarajevu.