Uskoro: Vruć krompir

Uskoro: Vruć krompir

Gospođa Adisa Tufo poklanja nam knjigu za ugodno poslijepodnevno čitanje, ali čitanje kojem ćemo se stalno vraćati. Svako jutro kada mislimo da smo same, svakog ponedjeljka kada se okrenemo i ništa nije kako smo zamislile, ali i svake nedjelje kada poželimo svoje vrijeme upotpuniti lijepom riječju.  Knjiga koja se nalazi ispred nas je knjiga koja nas uči o onome čemu nas uči i život, književnost, umjetnost, posao – čarobnim riječima ljubavi, jednostavnosti, mjere i razgovora, a njene čarobne riječi upotpunjene su strašću da umjereno, sasvim jednostavno voli, piše, razgovara i radi ono u čemu ona uživa.

Ovo nije knjiga koja će vam reći kako da budete najbolji i zasigurno nije knjiga koja će vam pokazati striktne smjernice koje treba da slijedite.  Ovo je knjiga zbog koje ćete poželjeti da budete ono što jeste, da ustrajete u svojim malim, ali velikim borbama, da budete ponosni na ono što mislite i na ono što se nalazi u vama. Gospođa Adisa nas svojim jednostavnim jezikom, vlastitim pitanjima, nedoumicama i stavovima, krlaticama velikih pisaca, govornika i umjetnika tjera da se zapitamo – da li smo dovoljno dobri sebi, a ne drugima!? Da li idemo putem kojim bismo željeli ići!? I na koncu kako ići, kako se kretati i kada su sve prilike protiv vas…

Vruć krompir je život jedne majke, uspješne poduzetnice, ali i aktivistice koja je uprkos društvu, stereotipima, predrasudama i tuđim uplitanjima krenula i stigla gdje je željela i naravno, tu se nije zaustavila. Kao što i sama autorica navodi ovo nije mit o jednoj savršenoj ženi, jer ni jedna od nas nije savršena, ja bih rekla da je ovo djelo o jednoj nesavršenoj ženi koja je savršeno iskoristila sve što je stalo na put i pokušalo da je sputa u njenom nastojanju da se ostvari kao aktivni građanin našeg društva, kao uspješna privrednica naše ekonomije i kao dobra majka svojih kćeri.

Ako poznajete hijerarhiju potreba Abrahama Maslowa, američkog psihologa koji je još u prošlom stoljeću predstavio rast ličnosti do samoispunjena prepoznat ćete gospođu Tufo koja ovim djelom i svojim stavom motiviše da prihvatimo prvenstveno sebe, jer samo sebe možemo promijeniti, ali da prihvatimo druge onakvima kakvi jesu i slijedimo naše potrebe radeći na tome da svakim danom napredujemo sve više – do samoaktualizacije, jer je upravo ona naš primjer.

Priče koje čitate nisu samo priče za jednu generaciju, niti za jednu naciju, kao niti za jednu ženu – one su za sve one koje žele da znaju više i koje su spremne da se promjene zarad sebe i vlastitih želja – jer kako nam autorica iz vlastitog primjera kazuje – nije uredu zadovoljiti se sa prosjekom, trebamo svakim danom biti najbolji.

Zaista je zadovoljstvo poznavati gospođu kao što je Adisa Tufo, zadovoljstvo je i  gledati kako se njene ideje ostvaruju i kako vrijeme koje prolazi nije ograničenje već motivacija koja njenu energiju tjera da udara jače, snažnije i svaki put drugačije.

Usudite se da živite, radite i volite; usudite se da budete sretni – to su riječi koje će vas kroz ovu knjigu proganjati i koje će zasigurno uticati da osjetite strast jedne divne dame koja je imala želju da svoj život podijeli s vama.

Jednom je neko rekao:“ ‘Svaka priča počinje mnogo prije svog početka. I kad jednom počne, više se ne završava…“

Ilma Softić