SVE ŠTO JE VRIJEDNO U SEBI NOSIŠ

SVE ŠTO JE VRIJEDNO U SEBI NOSIŠ

Možda i nije najbitnije, ali je svakako jako bitno da vjeruješ u sebe i da si sigurna u svoj stav, u svoj izgled, u svoje mišljenje, u svoje ponašanje. Često sumnjaš u sebe, preispituješ se, bojiš se javnog nastupa, … uglavnom se može zaključiti da imaš manjak samopouzdanja. Nije to isključivo tako, može biti jednostavno da želiš biti uvijek bolja, a želja za ličnim rastom i razvojem nikako nije loša osobina.

Ali…

Nešto te koči. I ne znaš jasno definisati šta.

Reći ću ti: koče te okovi tuđeg mišljenja. Bitno ti je kakav ćeš utisak ostaviti, bitno ti je šta će ljudi reći, a tako nikako ne možeš naprijed.

Moraš vjerovati sebi i u ono što radiš. Imati jasan stav, izgraditi jak karakter, imati jak motiv, jaku viziju i uvijek ići naprijed.

Samopoštovanje je uslov za samopouzdanje. A kako ga steći. Novcem se ne kupuje. Ne gradi se u očima drugih, stječe se u svojim očima. I nije lako do njega doći. Sebe izanalizirati i biti u vlastitim očima velik, nikako nije lako postići. Sebe najbolje poznajemo. Sve svoje nedostatke jasno vidimo. Znamo da nismo savršeni.

Uredu, nismo savršeni. Pa šta…

Niko nije savršen. Ali ću jasno prihvatiti svoje nedostatke i istrajno ću raditi na tome da ih otklonim ili barem smanjim njihov uticaj na moju ličnost.

Savršeni ne hodaju ovim svijetom i niko koga srećeš to nije. Razlikujemo se samo u tome koje svoje osobine hranimo, kojima dajemo prednost, podliježemo li niskim strastima ili ih udaljavamo od sebe. Da li mirno spavamo…

Jako je važno razgovarati sa ogledalom. Upoznati svoje slabosti i ne dozvoliti im da ugroze snagu tvog karaktera.

Kad steknemo osjećaj koliko uistinu vrijedimo, kad nam je jasno šta sve možemo (ili ne možemo) onda smo na dobrom putu da izgradimo jasnu sliku o vlastitoj ličnosti.

Šta je to i koliko je to što očekujemo od sebe? Neka uvijek bude malo više, od onoga što smo sad. Neka bude realno. Uz određeni trud ostvarivo.

Moguće je…

Sve u što sam uložila trud, dalo je rezultate. Želje bez istinskog truda, bez krvi i znoja, samo želje ostaju. Još kao dijete sam znala da mogu uraditi sve što i druga djeca, ali se moram istinski potruditi. Uložiti malo više energije i cilj je moj. Uvijek sam uspjevala u tome. Znala sam da nije dovoljno samo željeti.

Steći samopouzdanje je proces. Do njega se ne dolazi lako. Ni do čega vrijednog se ne može  dolaći lako. Ići ćeš korak po korak, dan za danom raditi i iskustvo će te izgraditi. Naučićeš šta možeš i koliko možeš. Vjerovaćeš u sebe. Bićeš jaka, sigurna u sebe. Neopterećena tuđim mišljenjima i tuđim stavovima, imaćeš vlastito sve.

Izgradi to, možeš. Vjeruj u sebe. Sve što je vrijedno u sebi nosiš…