Susreti: Prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo

Susreti: Prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo

U okviru posjete Sarajevu, 23. oktobra 2017. godine, poznata književnica prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo posjetila je gđu. Adisu Tufo. Ove svestrane gospođe povezala je ljubav prema književnosti i umjetnosti, ali i strast prema poslovima i ljudima sa kojima se svakodnevno susreću.

Kao što je čuveni A. Warhool jednom naveo: „Ljudi uvijek govore da vrijeme mijenja stvari, ali zapravo ih morate sami promjeniti“, služeći se navedenom krlaticom gošća, doktorica filoloških nauka, germanista, predavač njemačkog jezika u Ingolstadtu i predavač na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u svom svakodnevnom radu učeći mlade, ali književnošću kojom piše učeći i one nešto starije utiče na promjene koje se dešavaju.

Bisera Suljić-Boškailo rođena je u Tutinu. Studirala je u Sarajevu, Mostaru i Njemačkoj. Dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih nagrade A.B. Šimić za poeziju 1989. god. Prevod dječije knjige Nijemca, Paula Maara „Sedmica puna subota“ nagrađen je od strane Fondacije za izdavaštvo Federacije BiH, kao i od strane literarnog udruženja Traduki, koje finansira Savezno ministarstvo za evropska i internacionalna pitanja Austrije, Njemačke, Švicarske.

Pored pomenutog, dr.Boškailo bavi se i dizajnom. Kreirala je i osmislila jedinstvenu “šalinu”, odjevni predmet koji predstavlja spoj orijenta i modernog dizajna, najčešće oslikan rukom nekog poznatog umjetnika. Govoreći o zajedničkim projektima uskoro ovu unikatnu kreaciju možemo gledati i u Hobby Art Centru. Revija i cjelokupan planirani projekat pokazat će kako sa nekoliko vještih poteza kista nastaje unikatan odjevni predmet.

«Svaki susret sa Biserom je jedno predivno iskustvo, jedan spoj energije i čarolije, koktel ozbiljnih razgovora, zvonkog ženskog smijeha i topline koju morate osjetite kad kroz njene tamne oči zavirite u dušu djevojčice, … « kazuje nam gospođa Tufo.

Njene knjige, ali i jedinstveni dizajn prepoznatljiv je na Balkanu i Evropi i upravo o jedinstvenosti i novim projektima koji dolaze razgovarala je i sa gđom Adisom, koja sa novim projektima, prvom knjigom ulazi u poznati, ali novi svijet umjetničke kulture.