FUCK UP NIGHTS SARAJEVO

15.oktobra u UNITIC-u održan je drugi po redu sarajevski  “Fuck up nights”.

 

Naravno da sam se odazvala na poziv jednog od organizatora Senada Alibegovića i uzela učešće na ovom događaju. Nisam se posebno pripremala, odlučila sma da ću ispričati svoju priču na način na koji budem inspirisana.
Nakon objave najava na društvenim mrežama za ovaj event, u moj inbox su počele da stižu poruke dušebrižnika kojima se nije dopadala ideja da vide mene na jednom ovakvom eventu “neprikladnog naziva” . Mene baš i nije bilo briga da li će neko reći da je prilično ili neprilično, shvatila sam suštinu i važnost svakog događaja koji o “ćorcima” govori afirmativno, a suština je da ne postoji neuspjeh, već samo iskustvo ili bolje rečeno (enelpeovski) ne postoji neuspjeh-samo povratna informacija. U publici sam očekivala mlađu publiku i tako je i bilo. Više od 250 mladih ljudi, nasmijanih, otvorenog duha, puni ideja, samo čekaju na ohrabrenje. I dala sam im sebe! Nisam se štedila. Govorila sam puno duže nego je bilo predviđeno i nego sam planirala. Salom se cijelo vrijeme čuo smijeh i aplauzi koji su me motivirali i ohrabrivali da govorim dalje…

Prije mene su govorile Maja Gerin, Aida Redžepagić i Dženita Šebo. Sve tri hrabre i uspješne žene. Divno je bilo biti u tom društvu. U publici je bio šef misije OSC-a , ambasador Bruce G. Berton. Imao je prevoditeljucu koja je prevodila sve što sam govorila. Smijao se i bilo je i njemu zanimljivo.

U publici je bilo mnogo osoba sa oštećenim sluhom i cijelo vrijeme je svaka riječ prevođena i na znakovni jezih. Zaista impresivno.

Fuckup Nights kao globalni pokret i serija događaja, na kojima se o neuspjelim poslovnim poduhvatima priča na slobodan i otvoren način, aktivan je od 2012. godine u više od 250 gradova širom svijeta. Projekat je nastao sa ciljem da se društveno neodobravanje koje se povezuje sa pojmom neuspjeha promjeni i neuspjeh postane sastavni dio procesa građenja uspješnih poslovnih priča. Dokaz da je promjena razmišljanja o neuspjeha prisutna moguće je pronaći u ogromnom uspjehu koje Fuckup Nights događaji imaju širom svijeta, a koje sada imamo i u Sarajevu.

ADISATUFO.BA

MOJA RECENZIJA NA KNJIGU “NOVI POČETAK” AUTORICE ENISE ZULOVIĆ

“Iskušenja nas ili ojačaju ili slome. U svakom slučaju, promijene…

To se desilo i Enisi. Osnažilo i ojačalo jednu krhku i dobru dušu. Napravilo u njoj rezove koji su je natjerali da zaviri u sebe, da otkrije nove talente, da ogoli sebi sebe i pokuša se konačno zavoljeti.

Mada među redovima ove knjige šalje poruku: stavi sebe iznad drugih, voli sebe više nego druge, Enisa priznaje da tu lekciju još nije savladala.

Ono što stavlja iznad sebe, to je njena porodica. Porodica koja joj je bila i ostala najjači motiv i najveća podrška, u svim danima borbe sa opakom bolešću, borbe koja nije ni danas prestala… Mada karcinom trenutno miruje, poslijedice svega onoga što je Enisa prošla su itekako žive i aktuelne, stalne terapije, kontrole, iščekivanja, strahovi, strepnje, nadanja… to nikada ne prestaje niti je manjeg intenziteta.

A Enisa piše. Enisa nama daje sebe. Šalje pozitivnu vibraciju, daje ljubav i zahtjeva je.

Kaže: «Nije sramota, nemojte biti svoje bitke sami!”

Izuzetno jaka poruka. Njome Enisa prkosi svemu usađenom odgojem i tradicijom i svojom drhtavom i ranjivom dušom. Meni je ovom rečenicom, mada i cijelom ovom knjigom, poslala jasnu poruku: digni glavi, pruži mi ruku, nasmiješi se…, odkud znaš da neće već sutra i tebi isto zatrebati…? A u isto vrijeme dovi da se nikad nikome ne desi nešto slično.

Enisa se na Boga dragog oslanja, ali je svjesna da joj je dragi Bog dao sve te ljude koji su se našli uz nju da joj budu oslonac i motiv da istraje.

Danas, poslije pet godina borbe, kemoterapija, zračenja, operacija, strahova, iščekivanja, slutnji, suza, krvi, smijeha, … i ljubavi, poslije pet godina čiste ljubavi koju je emitovala i apsorbovala – Enisa, poslije poruke kroz knjigu “Bolest nije kraj”, poslije toliko putovanja, promocija i novih saznanja, … poslije svega još jedna knjiga. “NOVI POČETAK”!

Ovo je prvi početak kojeg je Enisa svjesna, ovo je život u kojem se i sekunde cijene, u kojem se djeca grle jače, suprug voli iskrenije, a blizina roditelja doživljava kao poseban blagoslov…

Nikad više ništa neće biti isto, kaže Enisa i miri se sa tim. Neće biti isto i nije isto, ali je sigurno intenzivnije, sadržajnije, voljenije, potpunije, osvještenije nego je to bilo ikada prije.

Enisu Krupalija Zulović znam jako dugo i nije slučajno što sam sebi dala za pravo da komentarišem ne samo njene riječi ispisane na papiru, nego i emocije koja osjetim da teku između ovih redova i koje svojom snagom nas često natjeraju i da zadrhtimo.

Preporučujem ovo štivo svima, ne samo ljudima koji se bore sa teškim bolestima, nego baš svima do kojih doprijeti može. Niko neće ovo čitati, a de se neće dobro zamisliti nad sobom, svojim životom i vremenom. Da, vremenom koje ima i koje zdrav čovjek ne zna da cijeni. Prosuće se mnogima sati i minuti, kao voda koja teče kroz posudu bez dna, zauvijek odu i ne ostave trag.

Enisa Zulović itekako ostavlja trag i svojim načinom života i odgojem svoje djece i ovim knjigama i ljubavlju. Da, ljubavlju! Mene je njome takla…”

Fotografija snimljena 17.oktobra 2018. na promociji knjige “Novi početak”.

Adisa Tufo