NLP PRACTITIONER

13.januara 2019, nakon petomjesečne edukacije, dodijeljen mi je certifikat NLP practitioner. Ljetos sam odlučila da krenem ovim putem, te da se uz master studij poslovne psihologije, koji pohađam u okviru Fakuteta za menadžment i poslovnu ekonomiju, upoznam i sa popularnom psihologijom i da na taj način osnažim sebe, ali i druge oko sebe, koji to budu željeli.

Neću na ovome stati. Već sam se upisala na NLP coaching edukaciju. U junu bih trebala steći certifikat NLP life coach, a u septembru aBd NLP business coach.

Nakon ovoga želim da nastavim i sa NLP master edukacijom.

Ovaj mi se put dopada, put traženje znanja. Put upoznavanja i spoznaje ličnih sposobnosti. Put osvještavanja tih sposobnosti, uvrštavanja istih u alate koji nam pomažu na putu ka uspjehu. Ličnom uspjehu i uspjehu svih onih koji to isto žele da osvijeste.

I da uče od mene…

 

MOJA 2018. GODINA

2018.

 

Još jedna godina je iza nas.

Podvlačimo crte i na poslovnom i na privatnom planu. Ovu godinu definitivno mogu nazvati veoma uspješnom i burnom i na jednom i na drugom planu. Toliko se toga desilo.

 

 

Januar je obilježilo izdavanje moje prve knjige «Vruć krompir» i prva promocija u Hotelu Hills na Ilidži, koja je bila izuzetno posjećena i više nego veličanstvena. I prije i poslije promocije mnoštvo TV gostovanja, intervjua na portalima, radiju. Uslijedili su pozivi na promocije u drugim gradovima u zemlji i u inostranstvu.

Televizija Hayat, FaceTV, BHT1, TVSA, FTV, TV Vogošća, TV Hema, TV Alfa, samo su neke od BH televizija na kojima sam gostovala i ispričala priču o svojoj knjizi ili je  napravljen neki prilog o njoj.

Sa knjigom sam bila u Mostaru, Zenici, Tuzli, Visokom, Bugojnu, Stocu, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu,…

Održala sam značajno i veoma zapaženo predavanje na Kongresu poduztnica Hrvatske i regiona u martu 2018.

Privredni Vjesnik iz Zagreba i časopis Dama iz Beograda, objavili su odlične tekstove o meni i mom radu.

Učestvovala sam na odličnoj Konferenciji poduzetnica Slovenije i govorila pred više od 700 uspješnih žena i muškaraca. Feadback je bio odličan.

U Sloveniji sam gostovala na TV Vaš kanal i napravljena je odlična dijaloška emisija, koja je emitovana u udarnom terminu.

Učestvovala u emisiji «Ja biram gosta, sa Nudžejmom Softić» na TV1.

U aprilu u Beogradu dobila priznanje Dama godine i gostovala na TV Happy u jutarnjem programu.

Bonaventura uradila intervju sa mnom.

Učestvovala na Konferenciji u Podgorici, kao panelistkinja i kao govornik.

Učestvovala kao govornik na Konferenciji “Biznis na štiklama” u Novom Sadu.

Učestvovala na snimanju ramazanskog programa na TV Hayat, na Žutoj tabiji.

Osnovala Udruženje Poduzetnice IN i tim povodom gostovala na nekoliko televizija i u radio emisijama. Bila gost i na TVN1.

Gostovala u dijaloškoj emisiji na Al Jazeera televiziji Kontekst. Bilo odlično.

Gostovala na FTV zajedno sa aktuelnim ministrom poduzetništva, obrta i razvoja. Razgovaralo se o veoma ozbiljnim i aktuelnim temama, a tiču se razvoja podutništva žena i poduzetništva uopće.

Potpisala sporazum o saradnji poduzetnica Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, Strong Women Strong Society.

Ponovo gostovala tim povodom na FTV-u i na još nekoliko televizija.

Učestvovala kao govornik na Fuck UP eventu. Fenomenalno iskustvo.

Učestvovala na Konferenciji «Žene i Točka» u Hrvatskoj u Otočcu.

Govorila na jednoj od najvećih poslovnih konferencija u BiH – «Pouzdanost». Predstavila sebe i svoju kompaniju.

Bila član žirija u projektu koji je realizovala Fondacija lokalne demokratije, odabir najboljih poslovnih ideja.

U Zagrebu prisustvovala Promociji slikovnice Ja sam mali poduzetnik i dobila darovnicu za distribuciju iste u BiH. Za distribuciju po povratku u BiH dobila suglasnost ministarstva obrazovanja KS.

Prisustvovala prvim B2B susretima poduzetnica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH u Rogaškoj Slatini u Sloveniji.

U junu sam diplomirala na Fakultetu za Menadžment i poslovnu ekonomiju, smijer opći menadžment i stekla zvanje ekonomiste, odnosno dipl.menadžera  i taj događaj mi je obilježio ljeto. Uskoro nakon  diplome upisala sam i master studij na istom univerzitetu, smijer poslovna psihologija, na katedri prof.dr.Jasne Bajraktarević.

U junu održala gostujuće predavanje na svom fakultetu.

U seprembru sam krenula na NLP edukaciju.

Postala sam i članica Skupštine, odnosno Upravnog odbora «Centra za edukaciju i istraživanje Nahla»

Prisustvovala nizu predavanja, edukacija i radionica iz oblasti ličnog razvoja.

Ovo su samo neka značajnija događanja ili značajnija predavanja i gostovanja. Bilo ih je puno više i zaista sam u 2018. Putovala više nego ikada ranije.

Bila sam u Frankfurtu i u Minhenu u Njemačkoj ( u januaru i u maju); zatim u Srbiji dva puta – u Beogradu i u Novom Sadu, u aprilu i u junu; u Hrvatskoj tri puta (Zagreb, Otočac, Zagreb) mart, oktobar, decembar; u Sloveniji dva puta (Ljubljana i Rogaška Slatina) april i decembar. Jednom u Crnoj Gori (Podgorica u maju)  i dva puta u Turskoj (Istanbul u februaru i oktobru) i Izmit u oktobru.  A Bosnu i Hercegovinu sam, moram reći, proputovala uzduž i poprijeko i to sve u ovoj godini dana. Gotovo da ne mogu nabrojati sve promocije knjiga, što svojih, što kao promotor i recenzent, na kojima sam učestvovala i govorila. Različita motivacijska predavanja koja sam održala, različite konferencij u zeemlji, kojima sam prisustvovala ili kao panelista ili kao predavač. Jedna je još koju ne želim izostaviti: konferencija IEEE posvećena inženjerstvu i inovacijama. Zaista mi je bilo veliko zadovoljstvo učestvovati na ovom projektu. Ili konferencija o poduzetništvu žena koja je održana u sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru u  aprilu.

Na svakom od ovih događaja upoznala sam mnogo divnih ljudi, sklopila nova poznanstva i prijateljstva, obogatila svoj život.

Prisustvovala sam na više događaja koje je organozovala Altermedia, pod nazivom LadiesIn. Uglavnom u Narodnom pozorištu. Odlična priliika za umrežavanje i stjecanje novih kontakata.

Godina je bila obolježena i političkom kampanjom. Mada nisam bila kandidat na izbornim listama, ipak sam aktivno učestvovala u kampanji i više od tri mjeseca svakodnevno radila u izbornom štabu moje Stranke. Veoma sam zadovoljna kako sam to uradila i sugurna sam da je moj rad imao i rezultate na terenu.

Moja kćerka i moja prva saradnica u radu komapnije, krajem decembra uplovila je u bračne vode…

Dalje, kompanija Čip sistemi, sa mnom na čelu, u 2018. postigla je najbolje rezultate ikada i uspješno završila i ovu poslovnu godinu.

Na osnovu rezultata poslovanja dobili smo i prestižno priznanje od agencije Bisnode «Bonitetna izvrsnost AAA++».

Pored ovoga priznanja, na osnovu istraživanja koje su obavile Poslovne novine i kompanije LRC, od više od 36.000 BH kompanija koje su predale godišnje izvještaje, Čip sistemi su proglašeni brzorastućom zdravom kompanijom, jednom od 1.200 takvih u BiH. To je još jedan pokazatelj koji jasno govori kako radimo, koliko smo transparentni i koliko smo uspješni. Ja jesam na čelu ovog tima, ali za dobre rezultate smo zaslužni svi i svi trebamo biti ponosni na to. Također su u ovoj godini uspješno provedeni auditi o sprovođenju politike kvaliteta i još jednom nam je potvrđen standard ISO9001:2015.

Team bulding je nešto što se trudimo da organizujemo kad god imamo mogućnost i priliku i takvi događaji se dešavaju najmanje jednom u mjesecu.

U 2018. prvi put u istoriji firme ( a postojimo više od 22 godine)  uveli smo jednu neradnu subotu, to je treća subota u mjesecu, a planiramo da uskoro uvedemo još jednu, tako da ćemo imati 2. i 3. neradnu subotu u mjesecu. To je način da povećamo zadovoljstvo uposlenika i ostvarimo veću produktivnost.

Plate, odnostno lična primanja radnika su redovna i ne kasne nikada niti jedan dan. Radnici imaju Ugovore o radu napravljene po novom Zakonu o radu i godišnje odmore previđene Zaknom.

Kompanija je u toku 2018. uspješno okončala nekoliko većih poslova, učestvovala na tenderima i aukcijama, te postigla značajne poslovne rezultate.

Tim koji trenutno radi u Čip sistemima je stabilan i jak.

Planova za 2019. je mnogo. Kompanija se razvija u skladu sa željenim tempom, u skladu sa donesenom strategijom razvoja i u skladu sa realnim mogućnostima.

Problema imamo, ali to i nisu problemi nego svakodnevni izazovi koji nam dokazuju da smo živi i da itekako postojimo.

Nastavljamo koračati naprijed. Ulagaćemo u vlastite resurse, u smislu osnaživanja, edukacije, jačanje infrastrukture i povećanja obima poslovanja.

Ono najbolje tek će da se desi…

ADISATUFO.BA

 

 

 

DUALNO OBRAZOVANJE: DOGOVORENA SARADNJA IZMEĐU SREDNJE ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE ZA ENERGETIKU I KOMPANIJE ČIP SISTEMI

(28.decembar 2018)

Danas sam imala veoma zanimljive goste. Direktorica Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva dipl.ing.el.Samira Karamehić i dipl.ing.el.Ernad Jabandžić, profesor stručno teorijske nastave, odnosno koordinator za praktičnu nastavu u istoj školi.

Povod posjete i sastanka u kompaniji ČIP sistemi, na čijem sam čelu još malo pa šest godina, bio je razgovor o dualnom obrazovanju učenika koji pohađaju SEŠ za energetiku. Dualni sistem obrazovanja podrazumijeva da učenici srednjih stručnih škola, osim teoretskog znanja u školama stiču i praktično znanje u kompanijama. Kod nas nažalost ovakav način obrazovanja, mada se razgovara o tome, nije sistemski riješen i samo entuzijasti, poput mojih jutrošnjih gostiju, pokušavaju sklopiti ugovore sa pouzdanim BH kompanijama i omogućiti svojim učenicima da steknu praktično znanje, te nakon dobijene diplome budu konkurentniji na tržištu rada.

Cilj organizovanja današnjeg sastanka je između ostalog i razmjene mišljenja i diskusija između predstavnika obrazovne zajednice i privatnog sektora, a kako bi bilo unaprijeđeno postojeće strukovno tehničko obrazovanje u KS. Poslodavci jako dobro znaju sa kojim se problemima susreću u praksi. Pri zapošljavanju dobijaju bukvalno “mačka u vreći” , mlade ljude sa diplomom i bez dana radnog iskustva. Slijedeći zakonsku regulativu, nemoguće je imati probni rad, odnosno moguće je, ali je taj probni rad od prvog dana plaćen i povlači za sobom visoke troškove za poslodavca, bez obzira kakav je radnik uposlen. A vrijedi i obrnuto. Desi se da mlad čovjek se odjednom nađe u situaciji kakvu nikada nije zamišljao. Stvarnost se razlikuje od njegovog sna.

Rješenje je definitivno u dualnom obrazovanju. Smatram da učenici trebaju biti i plaćeni za svoj rad. Da prije svega država u prvoj fazi treba iznaći sredstva kojima će potaknuti poslodavce, mentore i učenike da krenu u praktični rad i obuku, a u drugoj fazi bi se takvo nešto moglo prepustiti i poslodavcima, jer vjerujem da poslodavac neće zadržati učenika koji nije pokazao želju za radom i napredovanjem. Znači da mu se zadržavanje kvalitetnog kadra, u najmanju ruku isplati i donosi mu određenu vrijednost.

Na ovaj način se daje mogućnost i učenicima i školama i realnom sektoru, za saradnju i napredovanje. Učenici dobivaju veće šanse za zaposlenje, a poslodavci veći izbor kvalitetne kvalifikovane radne snage.

Posebno me oduševljava entuzijazam direktorice Karamehić i njenog mladog kolege prof.Jabandžića, koji su veoma svjesni koliko ovako otvoren i posvećen način obavljanja posla jača privredu ove zemlje, otvora mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje ili možda promjenu poziva, a u konačnici radi se nešto što je već odavno uvedeno na zapadu i pokazalo se kao izuzetno dobra praksa.

Dualno obrazovanje je odavno uvedeno u Njemačkoj i Austriji, gdje učenici stiču praktično znanje u kompanijama pod mentorstvom stručne osobe koja radi po utvrđenom nastavnom planu i programu. Jedino su na zapadu za svoj rad i  mentori i učenici plaćeni.

Kod nas je to sve još “na dugu štapu” , ali nadati se da će doći do promjena u obrazovnom sistemu i da će i naši učenici i edukatori biti više cjenjeni i imati adekvatne naknade za svoj rad.

Saradnja između kompanije ČIP sistemi i SEŠ za energetiku je dogovorena, uskoro će doći i do formalnog potpisivanja Ugovora, a već u drugom polugodištu imaćemo prve učenike na praktičnoj obuci.

Kompanija ČIP sistemi je i ovim gestom pokazala da, kao i do sada, teži društveno odgovornom poslovanju, te i na ovaj način pokušava dati svoj doprinos široj zajednici.

Do sada smo imali veliki broj učenika i studenata i na redovnoj ili ferijalnoj praksi, učestvovali smo u erasmus projektima, te projektima socijalne inkluzije. Smatramo da je transparentno poslovanje, otvaranje vrata kompanije i učesvovanje u različitim projektima i društvenm procesima, od značajnog interesa za cijelo društvo. Pod tim mislim i ona nas koji smo umutra, na sve koji ulaze, ali i na one koji odlaze i nose pozitvna iskusva sa sobom. Sve je to vjetar u leđa za sve pozitivne promjene i ja itekako vjerujem da svi koračamo ka boljem sutra.

 

ADISATUFO.BA