Magazin iz Srbije “DAMA” – Preduzetnica meseca: ADISA TUFO

Magazin iz Srbije “DAMA” – Preduzetnica meseca: ADISA TUFO

Adisa Tufo, bosanskohercegovačka poduzetnica koja osvaja srca regiona

„Možda će nekad i doći bolja vremena, ali samo ovo vreme je moje…“ je krilatica francuskog filozofa Jean-Paula Sartra koja u mnogo čemu opisuje uspešnu bosanskohercegovačku preduzetnicu, umetnicu, ekonomistkinju, menadžerku, pčelarku, pre svega ženu lidera koja već pet godina veoma uspešno rukovodi respektabilnom sarajevskom kompanijom «ČIP sistemi».

Kao što je i autor krlatice pisao o idejama koje su produkt iskustava, o slobodi za osećaje i delovanje u svetu, tako prijatelji, porodica, i svi oni koji poznaju Adisu Tufo vide njen uspeh i  ističu da – gde god se okrenete, pronalazite dela i ideje koja nose pečat njenog delovanja.

Svoj rad i uspeh, svoje mišljenje, delovanje, ali veliku ljubav prema ljudima i životu dočarala je u knjizi simboličnog naziva “Vruć krompir”. Interesantno je da knjiga koju objavljuje ide pod okriljem njene lične zastave. Iako se firma koju vodi “ČIP sistemi” primarno bavi elektroinstalacijama, elektroinženjeringom, distribucijom interfonske opreme, nju ne sprečava da uvede i nove delatnosti, kako navodi – prvo za svoju dušu i svoje potrebe, a zatim i za sve one koji vole umetnost, kreativnost, originalnost, šarenilo. Hobby Art Centar, kao dodatna delatnost, za kratko vrijeme postaje lider u distribuciji repromaterijala za art i craft tehnike.  Objavom knjige razvija se i brend ArtBook – izdavačka delatnost, čiji je cilj podsticanje, stimulisanje, razvoj, unapređenje i modernizacija izdavaštva u domenu objave knjiga, časopisa i publikacija orjentisanih ka motivaciji i razvoju ličnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti.

Uživam u raznovrsnosti, ne volim monotoniju. Godine iskustva, moje godine, veći broj zaposlenih ili raspoređenost posla me nikada ne sprečavaju da stalno prihvatam nove izazove, da radim i 24 sata dnevno. Ali, iskreno – najviše me ispunjavaju nova znanja i saznanja. Nekoliko godina prije nego što sam stala na čelo kompanije “Čip sistemi” imala sam jednu  pauzu, nisam radila u Firmi, svoje vrijeme sam posvetila kćerima, ali najviše sam radila na sticanju znanja iz oblasti koje me zanimaju, slikala sam, čitala, išla na različite edukacije, formalne i neformalne, a danas mogu reći da ta znanja odlično koristim u razvoju svoje karijere, ali i posla u kojem se nalazim.

Iako je firma koju vodi na prostorima Bosne i Hercegovine od 1996. godine, ekspanziju u  razvoju doživljava tek od 2013. godine – kada na čelo stiže žena, koja kreativnim idejama obogaćuje prostor, jača brend kompanije, ulaže i infrastrukturu, realizuje svoje ideje, povećava profitabilnost, a gradeći vlastiti biznis, te kroz društveni angažman daje i jasne naznake, itekako mogućeg,  razvoja bosanskohercegovačkog realnog tržišta.

Govoreći svoja mišljenja glasno, iskreno, iskazujući svoja ubeđenja otvoreno, razmišljajući o svakoj ženi kao unikatnom biću, želeći da klima u kojoj svaka devojčica ima jednake šanse za vlastiti razvoj, kao i bilo koji dečak, postane realnost na prostorima Balkana – Adisa Tufo svojom pojavom i stalnim angažmanom -menja društvo u kojem se nalazi.

O mom društvenom aktivizmu bih mogla reći mnogo, ali bih radije da dela govore umesto mene. U svojoj kompaniji poverenje sam dala mladom, stručnom timu, u kojem je i mnogo žena; praktičnu obuku radile su osobe sa invaliditetom – kao tim želimo da svima pružimo jednake šanse i verujem da je težnja ka izvrsnosti i društvenoj korisnosti nešto što nas čini posebnima i što nas uzdiže iznad prosjeka, kaže Tufo.

O svom radu, knjizi, kompaniji, saradnjama imala je priliku mnogo puta govoriti na brojnim predavanjima i radionicama koje je održala u zemlji i regionu; ali kako ističe, ovogodišnja prilika da govori pred više od 600 poduzetnica na Kongresu poduzetnica Jugoistočne Evrope – događaj je koji će, nada se, okruniti njenu preduzetničku karijeru. A nakon toga slede konferencije poduzetnica u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Svesna da se na promociji preduzetništva žena u ovom delu Evrope još mora mnogo raditi, ali ističe da će žene uskoro  doživeti priznanje i uvažavanje u društvu, kakvo istinski i zaslužuju. A za to će se izboriti same. Adisa Tufo početkom 2018. godine pokreće portal portala poduzetnice.ba, te time kreće u realizaciju projekta kojim želi preduzetnicama i poslovnim ženama dati priliku da kažu i napišu ono što misle, da se pre svega čuje nepatvorena priča i ideja koja će ostaviti trag na celokupni region.

Svoje mjesto pod suncem tražila sam sama i nije bilo lako. Padala sam, ustajala i ponovo padala. Vlastitoj kompaniji sam gradila imidž koji danas prezentujem regionu i Evropi – sarađujemo sa Turskom, Njemačkom, Italijom, Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom. Gradim tri različite delatnosti, tri različita, uspešna brenda i uz porodicu, tim “ČIP sistema”, naše prijatelje, svakim danom imam imam neku novu energiju koja me jasno vodi preko svih prepreka. I imam jasnu viziju, ciljeve, motivaciju i inspiraciju – delim je, ali i uzimam od drugih. Naravno, uzimam ono što je dobro: ljubav, toplinu, čistotu duše – time se hranim i mislim da možemo izgraditi društvo pozitivnih vrednosti. Jer ukoliko ne negujemo dobro i pozitivno, ljudskost i ljubav prema čoveku – zar išta uopće može imati smisla? – poručuje za kraj Adisa Tufo.

Magazin “DAMA”