Slovenija/ Konferencija “500 poduzetnica”

Slovenija/ Konferencija “500 poduzetnica”

“Potrebne su nam moćne, snažne žene koje će promijeniti svijet dinamičnom i ubjedljivom konverzacijom koja će omogućiti da se glas svake žene, čuje, a ne da se zanemaruju i ignorišu,”, istakla je jednom prilikom Sheryl Sandberg, američka aktivistica, autorica i direktorica poslovanja društvene mreže Facebook.

U ime snažnih žena, poduzetnica, u srijedu 4. aprila održana je šesti put zaredom  konferencija pod nazivom  «500 poduzetnica“ u Grand Union hotelu u Ljubljani. Više od 500 snažnih žena svojom energijom poslalo je jasnu viziju u svijet – da se poduzetnice žele povezati, upoznati, djelovati i mijenjati evropske i svjetske poglede i stereotipe koje se odnose na žene u biznisu, ali i žene općenito.

Predavanja poznatih predavača, nova poznanstva, poslovne prilike i iznenađenja karakterišu ovaj događaj. Kako ističu organizatorice Zori Jakolin, Urša Žorž, Petra Škarja i Marta Turk – cilj je nastaviti uspješnu priču «500 poduzetnica» i zajedno pisati historiju jakih žena.

Prisutne su pozdravile organizatorice, kao i predsjednik Privredne komore Slovenije, Boštjan Gorjup, a među predavačima su Mojca Skalar Komljanc, projekt menađer SPIRIT Slovenija, javne agencije Republike Slovenije za promicanje poduzetništva, internacionalizacije, stranih ulaganja i tehnologije, kao i Madi Sharma, predstavnica Evropskog socijalnog vijeća i poduzetnica, iz regije je bila gđa. Sanja Pantić-Popović, predsjednica Udruženja poslovnih žena Srbije, ekonomistica i međunarodni stručnjak za žensko poduzetništvo iz Beograda.

Nakon Zagreba i velikog „Kongresa poduzetnica Jugoistočne Evrope“, na kojem je imala veoma zapažen govor, danas je govorila uspješna poduzetnica i autorica Adisa Tufo iz Bosne i Hercegovine. „”500 poduzetnica” je najveće okupljanje poduzetnica Slovenije i regiona. Uživala sam u ponovnim susretima sa svim tim divnim i uspješnim ženama. Pripala mi je čast da budem jedna od predavačica i ispričam svoju poduzetničku priču. Poduzetnice se međusobno jako dobro razumije. Putevi su nam posuti ružama i trnjem, često nas boli, ali nas i zbližava, povećava nam ljubav i uzajamno poštovanje“, kazala je Tufo, koja je na Kongresu govorila o svojim počecima u poduzetništvu, o promjenama koje je činila ne samo u kompaniji, već i vlastitoj promjeni: „Naučila sam da je sve do čovjeka, do pojedinca koji je spreman stati ispred svih i uvijek ići naprijed. Nekada i glavom kroz zid, nekada preko zida, ali nikad stati i nikad odustati,“ inspirativno zaključuje Adisa Tufo, koja je ove godine izdala i svoju prvu knjigu „Vruć krompir“.

This slideshow requires JavaScript.

adisatufo.ba/poduzetnice.ba