Sastanak Asocijacije žena SDA: Žene mogu ojačati državu

Sastanak Asocijacije žena SDA: Žene mogu ojačati državu

14. septembra gospođa Adisa Tufo prisustvovala je na radno-konsultativnom sastanku Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA).

Na sastanku su prisutne članice, ali i članovi, kao i simpatizeri SDA imali priliku slušati izlaganja iz nekoliko aktuelnih tema: izbornog zakona, statuta stranke i pitanja koja su vezana za politički angažman žene i žene kao javne ličnosti u medijiama. Kako je navela gospođa Tufo sve tri teme su jako aktuelne i jako bitne i za sadašnjost i za budućnost Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika. “Izuzetno zadovoljstvo je bilo slušati sve govornike, posebno bih istakla novinarku Dženitu Zirdum i predsjednika Stranke demokratske akcije, gospodina Bakira Izetbegovića, koji nije održao govor, nego na topao i ljudski način je približio prisutnima današnju političku situaciju u našoj zemlji”, rekla je gospođa Tufo.

Predsjednica Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Senija Bubić, na radno-konsultativnom sastanku te asocijacije, založila se za izmjenu stranačkog statuta jer, tvrdi ona, nije usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Ona u ime Asocijacije ima i prijedloge za izmjene Statuta ka željenoj odgovarajućoj zastupljenosti žena u svim stranačkim organima, a i kod predlaganja kandidata za značajne funkcije.

Gošća na skupu Dženita Zirdum, novinarka i dobitnica nagrade za doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova, predložila je da ubuduće žene budu zastupljene na izbornim listama najmanje 60 posto. Iako Izborni zakon nalaže minimum 40 posto, u 143 općine Bosne i Hercegovine, trenutno je, kazala je, samo šest načelnica.  Zirdum ističe da veće žensko učešće u smislu pojavljivanja u medijima, u političkom životu i zastupljenost na liderskim pozicijama ima više prednosti.

Obraćanju Senije Bubić i Dženite Zirdum prethodilo je upoznavanje skupa sa zabrinjavajućim problemima, aktuelnim trenutno, u vezi s namjeravanim izmjenama Izbornog zakona BiH, o čemu je govorio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac. Podsjetio je da se formirana interresorna radna grupa za izmjene tog zakona suočava s pitanjima kako ubuduće riješiti izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH, a osigurati ravnopravnost svih građana, kako riješiti pitanje Mostara a onemogućiti bilo čiju dominaciju u upravljanju te kako Izbornim zakonom postići rodnu ravnopravnost, što u primjeru Bosne i Hercegovine znači veće učešće žena na izabranim pozicijama.