Saradnja i aktivizam

Saradnja i aktivizam

Žensko poduzetništvo postalo je iznimno značajan privredni i ekonomski potencijal, koji se svakodnevno razvija, te se intenzivno, kroz razne projekte i nevladine organizacije promoviše saradnja poduzetnica i kompanija koje zastupaju.
S tim u vezi magistrica menedžmenta Fuada Zuko, direktorica kompanije MF Plus, koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u rukovođenju i upravljanju velikim korporacijama – posjetila je ČIP sisteme i direktoricu Adisu Tufo.

S obzirom na to da su uže specijalnosti gospođe Zuko zastupanje u osiguranju, menadžment ljudskih potencijala, strateški menadžment, analiza i unapređenje poslovanja, unapređenje prodajnih vještina i izgradnja uspješnih prodajnih timova – sa gospođom Tufo je razgovarala o razbijanju predrasuda kod kompanija koje vode žene, ali i o aktivnostima koje će više promovisati i kojima će se djelovati na svijest društva o ženskom poduzetništvu.

Direktorica MF Plusa ima dugogodišnje iskustvo u izradi i implementaciji EU projekata, te je navodila razne primjere u kojima se bh. poduzetnice trebaju uključiti i aplicirati, ali je također navela da se efikasnost u poslovanju razvija i saradnjama. Određeni vidovi povezivanja, umrežavanja kompanija koje imaju iste ili slične ideje utiču i na razvoj djelatnosti iz koje se dolazi.

MF Plus uspješno pomaže malim i srednjim poduzećima u podizanju efikasnost u poslovanju, i to zahvaljujući posebno razvijenom programu zvanim Šest sigma koji pokriva sve segmente upravljanja malim i srednjim poduzećima. Koncept Šest sigma znači potpunu posvećen menadžmenta filozofiji savršenstva, fokusiranje na kupca, poboljšanje procesa i zakon mjerila umjesto osjećaja, MF PLUS pruža podršku u stvaranju sistema inovativnosti koji osigurava neprekidne inovacije u poslovanju, što u konačnici omogućava sistematsko poboljšanje konkurentske prednosti poduzeća i njegovih proizvoda i usluga.

Prednost firme koja želi rast i razvoj zasigurno raste i kroz suradnje i partnerstva poduzetnice koja ga vodi, a upravo za suradnju i partnerstvo, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj regiji zalažu se gospođe Zuko i Tufo.

Uzimajući u obzir iskustvo i stalni profesionalni razvoj, gospođe Zuko i Tufo osvrnule su se na važnosti pružanja podrške ženama koje su prije svega izuzetno hrabre da se ekonomski osamostale, te da je važna međusobna saradnja i istrajnost u zajedničkom osnaživanju žena, stalnim inovativnim aktivnostima, što podrazumijeva novo projektovanje i preustrojavanje poslovnih procesa u svrhu podizanja efikasnosti i efektivnosti usluge, čime se na primjer profesonalno bavi MF Plus, a što kroz svoj rad i zalaganje u NVO sektoru promoviše gospođa Adisa Tufo.

Upornost, energija i neizmjerna volja da se promoviše ovaj vid poduzetništva nije izostala na današnjem sastanku, stoga smo sigurni da će odluke i aktivnosti ovih gospođa donijeti pozitivne promjene u društvu koje će pomoći drugim poduzetnicama u dosizanju njihovih ciljeva.