Radionica na UNSA: Potaknuti druge da slijede pozitivne primjere

Radionica na UNSA: Potaknuti druge da slijede pozitivne primjere

Studenti sa invaliditetom u težoj su poziciji kada je u pitanju zapošljavanje za razliku od onih koji nemaju invaliditet, poručeno je s radionice u okviru projekta Evropske unije o tranziciji studenata s invaliditetom, od visokog obrazovanja do tržišta rada.

Radionica je održana 17.01.2018. godine u Sarajevu, a projekt je namijenjen Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U ime projektnog tima Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranka Perućica novinarima je kazala da je pravo na rad jedno od osnovnih prava.

– Problemi studenata s invaliditetom su još veći kada im se onemogući pravo na rad – rekla je Perućica.

Navela je da se ne žele svi registrovati kao studenti s invaliditetom jer, u većini primjera, nisu informisani kako i na koji način da dobiju taj status.

Direktorica Agencije ”Profil management consulting”, koja je s Univerzitetom u Sarajevu organizator današnje radionice, Biljana Kokeza smatra da su poslodavci spremni pomoći osobama s invaliditetom, ali da u dovoljnoj mjeri nisu informisani.

– Nije im približen zakonodavni dio, više razmišljaju o nesposobnostima, nego o sposobnostima osoba s invaliditetom – istakla je Kokeza.

Uime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Fedracije BiH Nejra Šabić je kazala da svi poslodavci iz FBiH imaju zakonsku obavezu na svakog 16-og radnika zaposliti osobu s invaliditetom.

U suprotnom, dužni su u Fondu uplaćivati poseban doprinos koji iznosi 25 posto od prosjećne neto plate u FBiH. Od tih sredstava se Fond finansira i provodi rehabilitacije i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

– Borimo se od 2011. godine, kada smo osnovani s tim uplatama. Od 2015. smo intenzivno počeli da radimo na naplati doprinosa i to je dalo rezultata – navela je Šabić.

Iz kompanije ”Čip Sistemi” radionici je prisustvovala generalna direktorica Adisa Tufo koja je istakla primjere osoba sa invaliditetom koji su radili obuku i praksu u kompaniji ČIP sistemi i u Hobby Art Centru.

– Bez obzira što su osobe sa invaliditetom posao koji su radili u našoj kompaniji obavljali su jako profesionalno i pokazalo se kao pozitivno iskustvo za cijeli tim u kojem su radili. Mislim da svaki čovjek, koji živi u našem društvu treba imati jednaku šansu. Šansu koju želimo sebi, moramo dati i drugima, kazala je Tufo.

adisatufo.ba/Fena/Oslobođenje