Promocija/ Ahmet Davutoglu “Civilizacije i gradovi”

Promocija/ Ahmet Davutoglu “Civilizacije i gradovi”

U hotelu Hills na Ilidži u utorak, 5. decembra 2017. je promovisana knjiga “Civilizacije i gradovi”, autora Ahmeta Davutoğlua, donedavnog premijera Republike Turske. Promocija je izazvala veliko interesovanje čemu u prilog govori i činjenica da je svečana sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Uz autora, gosti su imali priliku slušati Bogića Bogićevića, Fikreta Karčića, Mufida Memiju i Tahsinija Erkan Türea.

U svom obraćanju autor je naveo da analizira odnos civilizacija i gradova, piše o gradovima koje je posjetio i koji su na njega ostavili poseban trag, navodeći da u ovakvom vremenu Sarajevo može poslužiti kao primjer suživota i koegzistencije.

“U knjizi je nekoliko referenci na Sarajevo kao model kosmopolitizma i posebna mi je čast i zadovoljstvo zbog bh. izdanja moje knjige. Glavna poruka je da u ovo kritično vrijeme u historiji, kada su ksenofobne, islamofobne, rasističke i radikalne tendencije u porastu, Sarajevo i Bosna i Hercegovina mogu biti pouka iz multikulturalizma za Europu”, izjavio je Davutoglu.

Knjiga “Civilizacije i gradovi”, kako je kazao promotor Bogić Bogićević, veoma je zanimljiva za sadašnje i buduće generacije. Govori o Sarajevu kada je on prvi put boravio ovdje i kao da je slušao njegove riječi koje kažu ‘Ja nisam grad samo tuge, ja sam grad ponosa, tolerancije i uvažavanja i mira’. Zanimljiva je i jedna njegova misao ‘kada bi se svi gradovi koje su ljudi izgradili srušili, oni bi se ponovo obnovili zahvaljujući duhu Sarajeva'”, izjavio je Bogićević.

“Dijelove ove knjige, koji se odnose na balkanske i bosanske gradove, napisao je glas iz srce. Taj glas će do posljednjeg daha s ljubavlju spominjati Bosnu i bosanske gradove”, zapisao je Ahmet Davatoglu.

Jedna od gošći bila je i Adisa Tufo, uspješna bh. poduzetnica, koja nije skrivala svoje impresije nakon promocije, navodeći da joj je bilo zadovoljstvo prisustvovati promociji sa ovim divnim ljudima.

This slideshow requires JavaScript.