Privredna štampa: “Čip Sistemi“ – blistava bonitetna zvijezda na tmurnom nebu bh. privrede

Privredna štampa: “Čip Sistemi“ – blistava bonitetna zvijezda na tmurnom nebu bh. privrede

Među blistavim zvijezdama vodiljama koje, svojom profesionalnošću i nadprosječnim rezultatima poslovanja drugima osvjetljavaju put na tmurnom nebu bh.privrede, opterećene enormnim dugovima i „sivom“ ekonomijom, našla je svoje mjesto kompanija „ČIP Sistemi“ iz Sarajeva….

Ova renomirana kompanija, koja se već punih dvadeset godina bavi izvođenjem elektroinstalaterskih i montažnih radova i vrhunskim kvalitetom svojih usluga postavlja nove standarde poslovanja u BiH, dobitnica je značajnog priznanja „Zvijezda bonitetne pouzdanosti“ , koju im je u sklopu druge Business Leadership konferencije dodijelila  kompanija “LRC” iz Sarajeva. Na taj način „ČIP Sistemi“ su prepoznati kao poželjan poslovni partner, koji signalizira stabilnost i sigurnost, ali i pouzdanost, jer je u ruke Adise Tufo, direktorice ove kompanije, otišao i Certifikat bonitetne pouzdanosti, čime su se svrstali u 12 posto kompanija ključnih za razvoj bh. Ekonomije.

Bonitetna pouzdanost za jače temelje bh. ekonomije

Prema riječima Adise Tufo, priznanje “Zvijezda bonitetne pouzdanosti“ i Certifikat bonitetne pouzdanosti,  koje im je dodijelila kompanija LRC na osnovu detaljne ekonomske analize i finansijskih izvještaja, predstavljaju izuzetnu čast, ali i obavezu:

-Nalaziti se u vrhu i biti među najpouzdanijim  kompanijama u BiH, meni kao menadžeru  koji je odgovoran za sve ono i dobro i loše u našoj firmi, zaista znači mnogo i predstavlja  jedan od najznačajnijih certifikata koji nam je dodijeljen – kaže Tufo i dodaje da će se truditi da održe trend bonitetno pouzdane kompanije i da ponovo zasluže ovo značajno priznanje.

Projekat „Bonitetne pouzdanosti  u BiH“, prema njenom mišljenju, dobiće još više na značaju ukoliko se bude koristio kao menadžerski alat i ako ga sve kompanije i banke primjene u punom kapacitetu. U tom slučaju, kompanije koje su likvidne i pouzdane sigurno će „isplivati“ na tržištu i time doprinijeti da temelji bh. ekonomije budu još čvršći.

– Naravno, i dalje ostaje problem nesolventnosti velikog broja firmi u BiH. Svi znamo da nije jednostavno poslovati na teritoriji naše države, da se zbog “Cyrrency board-a” stalno susrećemo sa manjkom novca na tržištu, da se često mnoga privredna društva osjećaju nesigurno zbog nemogućnosti da naplate svoja potraživanja, da su kašnjenja česta – dodaje Tufo.

Analizom boniteta izbjeći velike probleme.

Međutim, zahvaljujući vrhunskoj softverskoj bazi podataka kompanije LRC iz Sarajeva, kako dalje ističe Tufo, vrlo lako se može provjeriti bonitet svih poslovnih subjekata u BiH i to bi trebao biti značajan alat u rukama svakog menadžera , te olakšati mu donošenje pravilnih poslovnih odluka.

– Mogućnost da menadžeri mogu uraditi  jednu ovakvu analizu boniteta, zaista znači mnogo za privredu BiH. Stoga je moja  preporuka svim kompanijama, pogotovo  malim i srednjim preduzećima, bankama i osiguravajućim kućama, da od LRC-a zatraže podatke o bonitetu privrednih subjekata sa kojima posluju ili namjeravaju poslovati, jer će na taj način, u najmanju ruku, izbjeći velike probleme – istakla je Adisa.

A u proteklih dvadesetak godina kompanija “ČIP Sistemi“ susretala se s brojnim problemima u svom poslovanju i uvijek iz njih izlazila kao pobjednik. Prema njenim riječima, neke prepreke predstavljaju  izazov i zadovoljstvo ih je riješavati, dok se druge čine kao unaprijed izgubljena  „ borba sa vjetrenjačama“ .

-Najveći problem svima u realnom sektoru u BiH predstavlja siva ekonomija, tj.“ crno” tržište, protiv kojeg  je nemoguće boriti se. Ali, činjenica da su se „ČIP Sistemi“  održali već više od  dvadeset godina na tržištu, a da za to vrijeme nismo imali blokiranih računa, sudskih tužbi, da imamo odlične nalaze inspekcija, uredno prijavljene uposlenike, stabilno poslovanje, sve to smatramo uspjehom – kaže  Tufo.

Osnovna djelatnost „ČIP Sistema“  su elektromontažerski i instalaterski radovi jake i slabe struje na privatnim i javnim objektima. Od 1997. godine direktni su isporučilac proizvoda italijanske fabrike ACI FARFISA Intercoms, proizvođača opreme i uređaja interfonskih, video interfonskih i video nadzornih sistema, za koje u svakom momentu imaju sve rezervne dijelove i obezbijeđen kompletan servis. Lista objekata na kojima je montirana  savremena oprema „Čip Sistema“ veoma je duga, a dokaz za to su brojne reference.

– Firma „ ČIP Sistemi“ je tu s namjerom da udovolji željama kupaca u primjeni tehnološki savremenih uređaja i sistema: interfonskih i video interfonskih sistema, telefona, kompjutera, sistema video nadzora, sistema zaštite od provale i požara. Pratimo najmodernije trendove u poslovanju, proširujemo broj poslovnih partnera, uvodimo nove proizvode i usluge. Našu poslovnu politiku smo certificirali standardom kvaliteta ISO9001:2015. – dodaje Adisa.

„ČIP Sistemi“ – društveno odgovorna kompanija

Prije četiri godine Adisa je došla na čelo porodične kompanije, čija je deviza  „Znanje – Iskustvo – Pouzdanost – Inicijativa – Saradnja – Napredak – Rast“ i kroz koju „ČIP Sistemi“ nastavljaju pružati vrhunsku uslugu i kvalitet svim svojim klijentima. Smatra da je za njen uspjeh u vođenju firme jako bitno što je zaista na čelu svih promjena i što najveći teret sama ponese.

-To  moje kolege vide, osjete i cijene, a meni je važno da mi vjeruju i znaju da ih neću iznevjeriti. Nisam tip osobe koja lako odustaje, uporna sam i teško pokleknem, a prepreke su tu da bi smo ih prevazilazili. Istina je da ja volim svoj posao, ali bez našeg dobrog tima, ne bih mogla daleko stići. Meni su moji saradnici jako bitni i predstavljaju najznačajniji i najvrijedniji resurs kompanije „ČIP Sistemi“- kaže s ponosom Adisa, dodajući da u svom radu ima potpunu podršku porodice, da se nadopunjuju i zajedno donose odluke.

U novembru prošle godine  „ČIP Sistemi“ su uselili  u novu i modernu  poslovnu zgradu, povećali obim posla, uposlili nove radnike i proširili svoje kapacitete. Osim osnovne djelatnosti, uveli su i dodatnu , “distribuciju repromaterijala za hobi i art tehnike”, koja posluje pod brendom Hobby Art Centar i otvorili tri nove podružnice. Društvena odgovornost  je dio politike njihove kompanije, a projekte socijalne inkluzije u zapošljavanju teško upošljivih osoba, rade sa nevladinim sektorom.

-S ponosom smo ponijeli epitet  društveno odgovorne kompanije. Kroz nekoliko projekata imali smo u svojim redovima osobe sa invaliditetom i osjetili šta znači raditi sa tim ljudima, koji predstavljaju manje vidljivi dio društva u kojem živimo. Oni su dali puno snage i motivacije cijelom našem timu, a mi smo sretniji i efektivniji kad damo šansu nekome, kome se ta šansa tako rijetko ukaže – istakla je Adisa.

Ostvarili su saradnju i sa Univerzitetom u Sarajevu, te studentima omogućili da u njihovoj kompaniji  steknu praksu, pa i prvo radno iskustvo. U „ČIP Sistemima“ imaju zaista puno novih planova i jasno definisane ciljeve za naredni petogodišnji period.

-Naša strategija je dobro osmišljena i mislim da je dosta dobro tempirana. Sve te novine moraju se uvoditi jedna po jedna, moraju biti pažljivo proračunate , osmišljene i konstantne. Ja jesam za stalne promjene i ne bojim ih se, jer one zaista znače život – kaže Adisa.

Priznanje „Uspješna žena BiH“ za Adisu Tufo

Osim što je uspješna menadžerica i poduzetnica, Adisa Tufo je i istaknuti humanitarni radnik, a stigne i da se bavi umjetnošću, kao i svojim pčelinjakom. Prilikom obilježavanja 24. godišnjice rada Asocijacije „Fatma“, Adisi je uručeno značajno priznanje „Uspješna žena BiH“.

-Kad ne radim u firmi, onda radim sve ostalo što volim. Imam običaj reći da sam “žena koja živi svoje snove”. Više i ne znam šta mi je hobi, šta zanimanje, a mislim da nije ni bitno. Volim i cijenim umjetnost, slikam i pišem, te puno čitam. Život je bogat, puno nam daje i treba znati uzeti sa mjerom. Bitno je da sve što radimo, radimo sa ljubavlju i najbolje što je moguće. Onda rezultati sigurno neće izostati – kaže Adisa Tufo.