IZA KULISA: Osvrt na Druge sarajevske B2B susrete ili kako je počelo i kako se završilo

IZA KULISA: Osvrt na Druge sarajevske B2B susrete ili kako je počelo i kako se završilo

Nakon što je okončana realizacija Drugih sarajevskih B2B susreta poduzetnica BiH i regiona, nakon što su spuštene zavjese, polako se slažu utisci; rezimiramo sve lijepo što smo doživjele i sabiramo troškove, imam jaku potrebu da napišem kako je sve teklo. Iza kulisa.

Od ideje do realizacije

Od ideje do realizacije proteklo je relatvno malo vremen. Od tog “malo vremena” skoro mjesec dana sam bila vezana za krevet, pa mogla bih reći i onesposobljena za rad. Jaka gripa, pomiješana sa padom imuniteta i iscrpljenošću organizma, uzela je svoj danak. Antibiotici nisu pomagali, sedmentacija i CRP mirni, a mene temperatura lomi. Ali prošlo je, hvala Bogu…

Nekad početkom januara, željela sam najaviti Susrete. Lani smo se skoro pa neformalno družile na Bjelašnici. Željela sam to ponoviti. Željela sam da opet bude poluneformalno. Nije ni moglo biti kao lani, u startu sam očekivala više učesnica. A kad su prijave počele da dolaze, bilo ih je toliko da smo morale sve osmisliti drugačije. Ok, može konferencija, ali neka bude drugačija, neformalnija, opuštenija. Ipak je još početak godine, računovodstveno smo još svi u prošloj, zima je i treba nešto poluopušteno. “laganini” Nemamo trenutno nikoga uposlenog u Udruženju, ali nas par volonterki, sa ovom gomilom entuzijazma, vjerujemo da ćemo moći… Polako smo slagale agendu. Amela Ć., je napravila logo i bavila se grafičkim dizajnom. Lejla je slagala web, komunicirala sa Hotelom i bavila se organizacijom svega, a Ilma komunicirala sa  gošćama i učesnicama i vodila evidenciju. Ja sam se bavila odnosima s javnošću i trudila se da sve dobro ispromovišem – a usput slagala agendu cijelih dvodnevnih susreta. Iz kreveta. Sponzore smo kontaktirale Lejla i ja.

Budžet

Nije postojao. Planirano je da učesnice same snose troškove smještaja. Hotel je formirao cijenu “za nas” . 30 ili 35% popusta na osnovnu cijenu. Noćenje sa doručkom. Dali su nam i cijene obroka, te i tu napravili neki “popust”.

Mi nismo imale nimalo novca, “ni kinte”, a željele smo puno. Bitna je ideja i želja, ostalo će se posložiti. Vjerovale smo u to. Obratile smo se na nekoliko adresa, pokucale na više vrata, neka su bila zatvorena, neka odšktrinuta,  ali na našu radost pronašle smo odlične sponzore. Večeru dobrodošlice je sponzoriralo Central Osiguranje. Sponzor muzike za to veče bio je hotel domaćin. Bilo je opušteno i lijepo.Večeri je prisustvovalo oko 40 osoba, ali onim što je bilo na meniju ne bi se niko mogao pohvaliti, a pogotovo ne hotel sa pet zvjezdica. Ali ok. Bilo prošlo, mi smo se dobro zabavile.

Ručak u toku Konferencije je sufinansirao UNDP. Mnoge teme koje smo planirale otvoriti su u skladu sa misijom ove organizacije. Oni su bili veoma raspoloženi za saradnju i sa njima je bilo milina saradjivati. Takodjer smo dobili podršku i od ASA banke – domaće banke u usponu i ta nam je podrška mnogo značila. Finansijski nas je podržala i Općina Hadžići. Hercafe Saccaria  doo, su obezbijedili kafu na konferenciji, a Mercedes Benz je bilo službeno vozilo Konferencije: Bisnode Klub Visokih Peta je organizovao After party i za isti imao sponzore sa kojima saradjuje inače. Kako se Konferencija završila kasno, u 18h, a after party počeo u 19h, sve je ispalo preblizu i nekako previše za jedan dan. Svi su bili umorni. Agenda na konferenciji je bila značajno probijena. Ali mi smo uživale u svakoj minuti i koračale dalje…

Morali smo obezbjediti aplikaciju za B2B susrete i mada smo nekoliko puta dijelili video kako se prijaviti na iste i mada su se neki i prijavili, zakazivanja sastanaka nije bilo puno, jednostavno se aplikacija nije znala koristiti. Na kraju se sve moralo platiti, bez obzira da li se koristi ili ne. Uspjeli smo i to pokriti.

Grad Sarajevo nam je isprintao Press Vall (hvala im), a pored toga obećali i kameru i fotoaparat sa fotografom, ali to nismo dobili, mada je bilo potvrđeno. Jednostavno se ti ljudi nisu pojavili i mi smo ostali bez profi fotografija i kompletnog snimka. Prilično nas je to “zaledilo”. Ali šta je tu je – nema plakanja nad prosutim mlijekom.

Dalje: Hotel je imao obični projektor i platno, običnu rasvjetu. Lejla je željela led ekran i specijalna svjetla. Uspjela je i to uklopiti u naš skromni budžet. Na kraju smo uspjeli u sve uklopiti i print. TV Hayat je sa nama bio u Hotelu svo vrijeme i snimili su dosta materijala. Mada su nas prenosili mnogi mediji, Hayat nam je bio glavni medijski sponzor. Puno nam je značilo. Nadam se da nisam nikoga zaboravila. Ipak jesam, divna kreativka, vlasnice cvjećare Ema iz Sarajeva, napravila je dva cvjetna aranžmana koja su krasila podijum na kojem su se održali paneli. Sve je ispalo odlično.

Konferencija i Sajam 

Gosti su počeli da pristižu od ranog jutra. Sišla sam rano na doručak, stavila dva zalogaja u usta i otišla na šminkanje. Bila sam raspoložena da se radije sama našminkam, ali moja nova virtualna prijateljica stomatologinja Lejla je insistirala da to bude profi šminka. Ne volim kad me neko šminka prvi put. Ne zna ni moj ukus ni boje koje volim ni stil, tako da je sve to bilo prilično promašeno, ali dečko se zaista potrudio i vjerujem da bi drugi put to bilo ok. Nema veze. Ni odjelo koje sam nosila nije bilo nešto. Mada je na probi bilo extra, na kraju baš i nije i nisam bila nešto zadovoljna, ali nisam ponijela drugo pa sam ga morala obući.

Stigli su i mediji i učesnici, mada je bilo u posljedni trenutak nekih otkazivanja ili jednostavno nedolaska bez otkazivanja, ipak je bilo registrovanih skoro 250 učesnika. Čak i više nego je bilo prijavljeno. Neki su naprosto u posljednji tren odlučili da dođu. Nikoga nismo vratili.

Bilo je problema sa razglasom, bilo je problema sa manjkom volontera, nas četiri koje smo iznijele cijeli teret organizacije nismo se mogle klonirati. Ali u konačnici bilo je super. Zaista sam prezadovoljna. Dobra energija i nekako sve pozitivno. Puno smjeha, puno zagrljaja i puno ljubavi.

Na konferenciji su otvorene teme od izuzetnog značaja za poduzetništvo u BiH i regiji, ali ipak dosta površno po mom mišljenju. Nekako smo se tek dotakli gorućih problema. I mada je bilo zanimljivih prijedloga glede rješenja situacije u kojoj jesmo, ipak je činjenica da je potez na institucijama i da su one te koje moraju, pa i pod pritiskom naših inicijativa, pronalaziti rješenja koja će biti realna i primjenjiva. Amela D. je panele vodila odlično. Bila je pod velikih pritiskom zbog vlastitih obaveza i angažmana, ali je uspjela i još jednom pokazala koliko je dobra. Amra, moderatorica cijelog događaja se odlično snašla. Još jednom je pokazala koliki je profesionalac.

Realni sektor je taj koji ostvaruje dodatnu vrijednost i u realni sektor treba lagati. U poljoprivredu, zanatstvo, industriju, … , ponavljalo se više puta u toku dana. Nadatis e da neko to sve i čuje. Svakako ćemo zaključke dostaviti tako gdje treba.

Poduzetnički sajam je bio fenomenalan. Odlični izlagači koji su itekako imali šta da pokažu. Mene su oduševili, a i naše zvanice su bile više nego oduševljene njime. Pa i učesnice.

Jutro poslije

Žao mi je što mnoge od učesnica nisam vidjela. Nisam se uspjela pozdraviti. Znam da su ostvareni značajni kontakti. Mnogi su se putevi počeli trasirati. Krećemo u neke nove priče, koje će se dugo pričati.

Odlučila sam da više ne želim eksperimentisati sa hotelima. Hotel jeste bio donekle ok, ali nije to to. Hotel Hills na Ilidži je ipak pogodniji i pristupačniji i ima sve ono što regionalni gosti žele. Domaći uglavnom i ne borave u hotelu. Hotel Hills ima najveći i najljepši kongresni centar u Bosni i Hercegovini i svu prateću opremu. U njemu će biti treći susreti, odnosno Prvi Kongres Poduzetnica BiH i regije. Već smo rezervisale hotel, a čak smo i dogovorile nekoliko učesnika. Ova konferencija je urađena za manje od mjesec dana rada, a za Kongres imamo cijelu godinu. I naš tim je sada veći. A onih koji žele saradnju sa nama je mnogo više.

Tv Hayat je danas objavio Reportažu sa Susreta, prenijeli su nas mnogi portali, objavio veoma popularni dnevni list, bili smo vijest i sve skupa je bilo dobro. A mi idemo dalje, jer možemo i više i bolje… uvijek prvi, uvjek na vrhu i uvijek ZAJEDNO!

Video reportažu, koju je snimila Televizija Hayat možete pogledati OVDJE

 

ADISATUFO.BA