Novo priznanje: LADIES IN AWARDS – Jedna Drugoj Smo Podrška

Novo priznanje: LADIES IN AWARDS – Jedna Drugoj Smo Podrška

13.decembar 2019. petak Sarajevo, Dom oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 20h

U poslijednjih nekoliko godina dobila sam veliki broj nagrada i prestižnih priznanja, ali me je posebno obradovalo ovo koje mi je posljednje uručeno, jer su mi ga dodijelile žene koje su prepoznale moj aktivizam i podršku koju pružam drugim ženama, ne samo u BiH, nego i cijelom regionu i dodijelile mi specijalno priznanje na ovogodišnjem Ladies In Awards – izbor za Ženu godine 2019. – “Jedna drugoj smo podrška”.

Kad sam prije 15-tak dana saznala da sam dobitnica ovog prestižnog priznanja, zaista sam bila istovremeno i uzbuđena i obradovana i nekako raznježena. Kad god pomislim da nisam više ranjiva, desi se nešto što mi pokaže da jesam i da sam “samo emotivno žensko”, koliko god sa druge strane bila uspješna, jaka, hrabra, odvažna… Ipak sam žena. Emotivna. Slaba i nenavikla da mi se ruka pruži. Navikla da je pružam i kad mi se god posljednjih pet ili šest godina desilo da mi žene ruku pruže ili “posvijetle put” bivala sma nekako ganuta i iznenađena. Da mi podmeću nogu već sam navikla i tu se snađem za tren. Nažalost. 

Eto, zato je ovo specijalno priznanje Ladies IN Magazina toliko veliko u mojim očima i mome srcu i ostati će veoma dugo na pijedastalu moga bitisanja.

A mnogo nagrada sam dobila i ranije. Nabrojaću samo one najvažnije:

U aprilu 2017. godine Asocijacija Fatma mi je uručila priznanje “Uspješne žene BiH” kategorija poduzetništvo i objavila moju biografiju u maloj monografiji, gdje se moje ime našlo uz još 15 imena zaista jakih i istaknutih žena iz Bosne i Hercegovine. To priznanje mi je uručio lično gospodin Bakir Izetbegović, u to vrijeme predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke Demokratske Akcije. 

Početkom decembra iste godine u Beogradu sam dobila jedno veoma značajno priznanje “NajŽena 21.Veka jugoistočene Europe” koje mi je uručeno u kategoriji poduzetništvo, kao jednoj od najistaknutijih poduzetnica regiona u 2017.godini. Bila sam zaista i dirnuta i obradovana. Noć je bila veličanstvena. Upoznala sam mnogo uspješnih žena iz cijelog regiona i sa mnogima sam i danas u kontaktu. 

U aprilu 2018. pozvana sam opet iz Beograda da primim još jedno priznanje “Dama godine 2018” , a prije toga sam bila proglašena “Damom mjeseca februara” u beogradskom mjesečniku  Dama u kojem je o meni napisan jedan prelijep članak. 

U januaru 2019. na naučnoj konferenciji na Kopaoniku (Srbija), na kojoj sam prezentovala svoj stručni rad objavljen u Zborniku konferencije i bila koautor još jednog objavljenog rada u iztom Zborniku – uručeno mi je priznanje “Povelja – Dolina kraljeva, vekova i jorgovana”. Priznanje se dodjeljuje uspješnim pojedincima koji su se istakli u različitim sferama djelovanja za naučni rad i opće dobro.

Početkom maja 2019. saznajem da sam da sam jedna od nominovanih za Večernjakov pečat u kategoriji poduzetništvo. Pored mene u različitim kategorijama nominovan je veliki broj (više od stotinu) istaknutih ličnosti iz cijele BiH i regiona. Ni na pamet mi nije palo da ću ja dobiti jedno tako veliko priznanje. A dobila sam. Večernjakov pečat – Ponos Bosne i Hercegovine – Pothvat godine. I jako sam ponosna što sam baš ja, između desetak odabranih, ponijela ovo prestižno priznanje.

U junu sam nominovana za Biznis lidera održivog razvoja u projetu UN-a “Zamisli 2030” u kategoriji malih preduzeća. Nominaciju je uspijela dobiti i ponijela samo 21 kompanija (svih veličina) iz cijele BiH i meni je veoma značajno što sam nosioc tog certifikata pod nazivom “Biznis lider održivog razvoja – kategorija ljudi”, jer uopće se pojaviti na jednoj takvoj manifestaciji, među navećim imenima multinacionalnih kompanija koje posluju u BiH, za mene je bila veliko i veoma značajno. Nosioci ovog projekta su UN i UNDP.

Sad na red dolazi ovo priznanje uručeno mi u petak, Ladies In Awards – Jedna drugoj smo podrška. Decembar 2019. Pamticu ga po lijepom. Pamtiću ga i po ovoj divnoj noći sa petka na subotu, zbog prelijepog Sarajeva – koje me je zagrlilo kad sam se prije 53 godine u jezerskoj bolnici u njemu rodila, koje me je čuvalo sve ove godine, a u kojima je svega bilo i uvijek me zvalo svojom i koje me je zagrlilo i opilo mirisiom i u ovoj hladnoj decembarskoj noći, okićeno neonom i lampionima, kad sam se u njemu baš – okitila ovim velikim priznanjem zvanim ljubav – da ljubav – JEDNA DRUGOJ SMO PODRŠKA. 

This slideshow requires JavaScript.

I pored svega ovoga dobila sam još niz priznanja kao osoba koja je na čelu kompanije Čip sistemi posljednjih sedam godina.

Moje ime je objavljeno u dva navrata u bibliografskim leksikonima “Ko je ko u Bosni i Hercegovini” za period od 2014 do 2018. i od 2018 do 2022.godine, među imenima ljudi iz BiH  koji su svojim aktivnostima obilježili te periode.

I opet to nije sve.

Nedavno sam saznala da sam među laureatima za prestižno priznanje “Stvaratelji za Stoljeća”. Priznanje će mi biti uručeno u Dubrovniku između 5. i 8. marta 2020.godine. I na ovo priznanje sam veoma ponosna, jer su kriteriji za odabir bili veoma rigorozni i komisija prije nego je donijela odluku morala je imati pristup podatcima bez kontakta sa predloženim kandidatom, da ne bi došlo do lobiranja. Baš se radujem 2020. godini…