Ništa od dobročinstva ne potcijeni

Ništa od dobročinstva ne potcijeni

… pa ako ništa nemaš dati, daruj osmjeh, to ništa ne košta, a vrijedi neizmjerno.

O ovim riječima sam mnogo razmišljala. Godinama im se vraćala i pokušavala shvatiti šta znači «osmjeh darovati» … Trebalo je vremena da shvatim kolika je vrijednost samo jednog osmjeha.

Kod nas je skoro pa normalno postalo ono što je nenormalno: činjenica da nas šalterske službenice u općinama (čast izuzetcima) redovno dočekaju smrknute i ljute, sa žvakaćom gumom u ustima, neljubazne i drske, a mi uopće ne reagujemo na to… Postalo nam normalno. Nažalost.

Ne sjećam se kad sam došla u neku javnu ustanovu, a da me nije dočekalo smrknuto lice. A taj osmjeh na licu barem ništa ne košta. Ili ti dobro plaćeni ljudi nose u sebi toliko negativne energije, toliko loših emocija, frustracija, nezadovoljstva, da ga naprosto moraju na nekome pokazati…

Na ulici smrknuta lica. U tržnim centrima isfrustrirane porodice, prepuna kolica ispred sebe guraju, ali rijetko nekoga sa osmjehom sretnem. Najteže mi pane kad na rođenoj djeci istresaju svoja nezadovoljstva.

Djeca koja vrište i uvijek traže još. Smrknute majke koje djeci kupuju brda jeftine nezdrave hrane, koju prije otrovom nego hranom možemo nazvati… Poslije slušamo tribine o vršnjačkom nasilju. Nasilinici su uglavnom oni koji su i sami žrtve nasilja bili. Smrknuti su uglavnom oni koji nisu naučili na lijepu riječ. Sve se u krug vrti… a tako je lako iz tog lavirinta izaći.

Daruj osmijeh i osmijehom će ti se uzvratiti… Daruj ljubav, pa će te ljubav potražiti. Izgovori lijepu riječ, pa će te njena toplina ugrijati. Živi ljubav. Osjeti je… Voli svog supružnika, voli svoje dijete, voli sunce koje te grije, voli Boga koji sve stvara… zavoli život.

I koračaj sa osmjehom. Vidjećeš kako je sve lakše. Osjetićeš koliko ćeš pozitivnih vibracija privući, nećeš znati objasniti, ali će se lijepi trenutci jednostavno početi dešavati. Pomiluj dijete. Poljubi dragu osobu. Pokloni nekome cvijet. Izreži nešto od papira i daruj sa ljubavlju. Nasmij se policajcu u prolazu. Pomozi starici da pređe ulicu. Izmrvi stari hljeb i nahrani ptice. Nahrani mačku ili promrzlog psa. Slavi život…

Zbog samo jednog osmjeha život će ti postati sadržajniji i ljepši.

Samo jedan jedini osmijeh promijeniće čitav tvoj svijet…