Svjetski dan poduzetništva žena obilježen prigodnim “Doručkom sa poduzetnicama” – Networking

Svjetski dan poduzetništva žena obilježen prigodnim “Doručkom sa poduzetnicama” – Networking

Na Međunarodni dan poduzetnica koji se obilježava 19. novembra širom svijeta, poduzetnice Regionalne Asocijacije Poduzetnica “Poslovna žena” u hotelu Malak na Ilidži održale su druženje pod nazivom “Doručak sa poduzetnicama” koji je okupio uspješne bosanskohercegovačke žene različitih profesija i područja djelovanja – od uglednih političkih zastupnica, do ambasadorica, predstavnica Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, uspješnih poduzetnica do aktivistica za prava žena.

Važno je napomenuti da je u Bosni i Hercegovini prvi put Women's Entrepreneurship Day-WED ili Međunarodni dan ženskog poduzetništva obilježen 2014. godine i da se 19. novembra 2017. godine bosanskohercegovčke poduzetnice na čelu sa Regionalnom Asocijacijom Poduzetnica “Poslovna žena” nalaze tek na početku, a kako je u uvodnom dijelu svoga obraćanja Dženita Zirdum, predsjednica Asocijacije navela ovo je mlada Asocijacija sa velikim rezultatima koja na ovaj dan jasno poručuje da se o lijepim i velikim pričama bosanskohercegovačkog, ali i regionalnog ženskog poduzetništva treba pričati. „Možda smo pojedinačno manje vidljive, ali zajedno smo nepobjedive!”, poručila je Zirdum.

Povodom Svjetskog dana poduzetnica delegacija RAP Poslovna žena ostvarila je saradnju sa Fondacijom lokalne demokratije koja upravlja Sigurnom kućom u Sarajevu, kojim su pokazale da uprkos marginama na kojima se nalaze – vrijedne žene su uvijek spremne na odricanje, težak rad i željne pokazati svoju ustrajnost i volju kojom se društvo mijenja.

Na Međunarodni dan poduzetnica, po statistici Eurostata žene čine 52% ukupne europske populacije, ali samo 34,4% samozaposlenih u Europi i 30% poduzetnica koje su započele posao. Ženska kreativnost i poduzetnički potencijal su nedovoljno iskorišteni izvor privrednog rasta i radnih mjesta koja bi se trebala dalje razvijati. U BiH je žensko poduzetništvo još uvijek nedovoljno zastupljeno. Prema podacima Zavoda za statistiku BiH od ukupnog broja žena u BiH 50,6 posto čak je nezaposleno. Broj nezaposlenih se svakodnevno povećava.

Ovo druženje je bila prilika za upoznavanje s izazovima s kojima se susreću žene poduzetnice te s njihovim ostvarenjima, razmjenama ideja i zajedničkom djelovanju ka rješenjima problema svih žena u poduzetništvu.

This slideshow requires JavaScript.