MOJE OBRAĆANJE NA KONFERENCIJI “POUZDANOST”

MOJE OBRAĆANJE NA KONFERENCIJI “POUZDANOST”

( Sarajevo, 28.11.2018) 

Govoriti uspješnima o uspjehu na prvi pogled se čini teško, ali zar nisu to jedini slušaoci koji istinski razumiju… Niko nije odjednom postao veliki, bilo je dosta koraka na tom putu. Ko su veliki?  Veliki su oni koji čvrstim i sigurnim koracima gaze naprijed i na putu kojim prolaze ostaje dobro utabana staza. Staza kojom će sutra prolaziti neki drugi, a ovi prvi će im, nadam se, pružati ruke.

Danas pričamo o pouzdanosti, o kompanijama koje su uspjele ostvariti iznadprosječne rezultate. Stišćemo ruke onima koji su uspjeli u zemlji u kojoj nam iz dana u dan govore da je uspjeh nemoguć. Dokazali su da je moguće i da je istinski uspjeh u rukama pojedinaca i timova koji su spremni ustati, krenuti naprijed i istrajati. Organizacija, menadžment, planiranje, strategije, liderstvo – sve se to prepleleo i prepliće na putu ka vrhu.

Može li lako, može li odjednom, je li nekoga poslužila neka luda sreća… Postoji li luda sreća kad je biznis u pitanju. Ili je svaki uspjeh posljedica dugog puta punog neizvjesnosti, izazova, poledice i nizbrdice. Da i nizbrdice. Oni koji su uspjeli, najbolje su izvježbali padove, ali ništa ne znaju o odustajanju, zato i jesu tu gdje su sada.

U ovoj sali, tu ste ispred mene, najuspješniji lideri, menadžeri, direktori, šefovi timova ili cijeli timovi, predstavnici privatnih kompanija, javnih preduzeća, institucija, zakonodavne i izvršne vlasti, … sve vas puno pozdravljam i čestitam vam ovaj dan, dan u kojem se slavi uspjeh.

Mene su danas između ostalog pozvali i da ispričam, kako se jedna žena usudila, prije nešto više od pet godina, da stane na čelo jedne male firme koja ima tipično mušku djelatnost, a onda ne samo da stanem, nego i da tu  ostanem, evo već godinama… Pored zatečene djelatnosti, spojila sam nespojivo i otvorila nekoliko trgovina repromaterijala za umjetnike i kreativce, te pokrenula kreativne radionice za obuku pri izradi suvenira i umjetnina . A radionice su onda otvorile nove mogućnosti na tržištu. Poslije toga je pokrenuta izdavačka djelatnost, a nakon toga i portal posvećen poduzetništvu. Da, sve totalno različito i sve pod jednim krovom. Naravno, djelatnosti iz oblasti elektoinžinjeringa i elektroinstalacija, i dalje su naša najvažnija i osnovna djelatnost. Svi parametri koji su pozitivni i mjerljivi – pokazuju trend višestrukog rasta, a mi nemamo namjeru stati. Tim kojim sam se okružila sačinjen je od mladih, obrazovanih i ambicioznih ljudi, koji prihvataju koncept konstantne formalne i neformalne edukacije i na toj ideji ustrajavaju. A jaka grupa pojedinaca, sa visokim ličnim ciljevima, na čelu sa odlučnim kapitenom, dobiće svaku utakmicu.

 

Obišla sam mnogo bosanskohercegovačkih gradova, obišla sam sve zemlje regiona, sve glavne i one malo manje gradove, na najvećim kongresima i konferencijama u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Podgorici,  pričala sam uspješnima i onima koji će uspješnim tek postati, o sebi i o snovima koji se ne sanjaju,  nego se žive. Jako je važno da ne šutimo, da svoja iskustva podjelimo sa drugima, da i druge ohrabrujemo. Veoma je važno da putujemo i da se umrežavamo. Da posjećujemo seminare, simpozije, kongrese, konferencije, ne samo u BiH, nego najmanje još u zemljama regiona, da razmjenjujemo iskustva, ali i rušimo predrasude jednih prema drugima. Ne zbog nas koji toliko toga odavno znamo, nego zbog ove generacije koja stasava među nama i kojoj trebamo pokazati put. Mnogo je onih koji joj govore da treba da ide odavde. Ode nam radna snaga, odoše nam maistori, zanatlije, doktori, kuhari… Odoše svi koji znaju nešto svojim rukama napraviti. Ode pamet… hoće li BiH postati zemlja staraca? Previše je onih koji im govore da nema nade, da je ovo brod koji tone. Ja  znam da nije. Ja  znam i vjerujem da je baš BiH zemlja nevjerovatnih mogućnosti u kojoj ne postoji gornja granica uspjeha. Ovdje ne treba posao da se čeka, ovdje se posao jednostavno izmisli, osmisli i pokrene. Granice su otvorene, cijeli je svijet naš. Iz ove plodne Bosne, iz sunčane Hercegovine, danas šaljemo poruku svijetu da će uspješnim postati svaki pojedinac koji to istinski želi, na onaj način na koji poželi, samo ako bude spreman platiti cijenu svoga upjeha.

Kad smo ovdje i kad smo jaki i kad nas ima i kad se držimo zajedno, promijenićemo i zakone koji nisu dobri, ili ćemo ove koje imamo na pravi način implementirati.

Mi stvaramo dodatnu vrijednost, pa itekako imamo  pravo pozvati na rad, pozvati na red, pozvati na aktivizam i na društvenu odgovornost.

Eto, nije bilo nimalo teško uspješnima govoriti o uspjehu.

Rame uz rame, mi smo istinska snaga koja gradi ovu prelijepu zemlju Balkansku …

Još jednom čestitam svima na postignutim odličnim rezultatima. I da iduće godine budemo još bolji…

Hvala vam!

ADISATUFO.BA