MOJA RECENZIJA NA KNJIGU “SRETNA ŽENA”, AUTORICE ALME TALETOVIĆ

MOJA RECENZIJA NA KNJIGU “SRETNA ŽENA”, AUTORICE ALME TALETOVIĆ

Autorica Alma Taletović se u cijeloj knjizi direktno obraća čitateljki (mada sam mišljnja da je knjiga čitljiva i osobama muškog spola), ženi koja još uvijek traži sebe, ali kao da luta na tom putu. Alma joj je obraća smjelo, ne da joj da saginje glavu pred životom, traži od nje da pronađe u sebi snagu, snagu za koju je sigurna da postoji.

Cijela knjiga je nasihat ili savjet. Savjet ili vodič koji čitaoca tjera naprijed. I to ne naprijed u onim postavljenim granicama u kojima je čovjeku dobro, nego naprijed – sve dok ne zaboli. Tek kad zaboli, desio se stvarni pomak. Alma ne dozvoljava ni bolu ni tuzi da budu jači od osjećaja sreće: sretna sam jer sam odabrala da takva budem, poručuje i jednostavno okreće glavu od tuge i svoj pogled usmjerava samo na ono što želi da vidi.

Veoma hrabro, rekla bih; i veoma ispravno, tvrdim.

U svojoj knjizi Sretna žena citira velike učitelje: klasike psihologije, motivacije, filozofije; te time potkrepljuje svoje tvrdnje i poručuje nam da niti jednog trena ne smijemo posumnjati u njene riječi, jer iza onoga što ona govori, stoji nauka i stoje klasici. Alma je to «samo» osvijestila i nesebično dijeli sa svojim čitaocima.

Podsjeća čitaoca  da su duša i tijelo dio istog sistema i naprosto neodvojivi jedno od drugog; također jasno daje do znanja da ako ne napravite korak ka mijenjanju sebe, nemate šanse da promijenite ni bilo šta oko sebe.

Postoji još nešto što jako upada u oči. Stav autorice prema religiji, prema Bogu. Bogu kao stvoritelju i nezamjenjivom osloncu i nezamjenjivom čuvaru svakog pojedinca. Kako je uopće moguće krenuti naprijed bez vjere u Boga? Kako je uopće moguće biti sretan bez vjere u Boga?

Citiram:

“Ponavljajte: Danas je novi dan. Danas je dobar dan.Bog me gleda, Bog me posmatra, u Božijoj sam zaštiti i Bog mi uvijek pomaže. 

Potom zamislite sebe kakvi vi želite da budete i tako se ponašajte. Danas sam zahvalna – i osjetite tu zahvalnost. Danas ću biti uporna – i trudite se. Danas ću biti hrabra – i budite hrabre. Ako vama je teško – razvijte lijepo mišljenje o Bogu, o životu o sebi. Iščekujte lijepo u svojim životima a kako budete vjerovale – tako vam se daje. Zapamtite:  „Lijepo mišljenje o Allahu je ibadet. „ ( hadis”)

 Samo ovaj citat nam je dovoljan da razumijemo na koji način Alma spoznaje svijet u kojem živimo i poklanja nam recept koji je lako primjenjiv, ako smo u stanju da razumijemo. A ako ne, nikom ništa, ona je svoje rekla; ona je svoj dug odužila…

Nekome će njene riječi biti poput olova, a nekome tako lako shvatljive, tako lako «probavljive», te će ih rado prigrliti kao svoju jedinu opciju…

Citiram:

“Ne postoji situacija iz koga ne možete izaći, sa vjerom. Sa vjerom možete izaći iz lošeg stanja, iskušenja, lošeg dana, mjeseca, iz lošeg života. Vjera je ta koja ruši svaku prepreku. Vjerujete li u svoju svijetlu budućnost koja vas čeka? Po tome ćete znati kakvo je vaše poimanje vjere. Vjerovati ne znači samo trpiti, vjerovanje znači očekivati od Boga najljepšu nagradu i blagodati na oba svijeta. Vjerujete li  – bit ćete obasuti brojnim blagodatima. To je Božije obećanje.”

Dodala bih da se u ovoj knjizi osjeti kako autorica sazrijeva, mnogo dublje razmišlja i polako sebe otvara. U prvoj knjizi “Sretni ljudi” koja je bila, ništa manje fenomenalna od ove, ipak se osjetila doza zatvorenosti i na nekim mjestima, rekla bih i bojažljivosti, da se izrekne svaka misao do kraja.

Dok čitam redove knjige “Sretna žena” osjetim više odlučnosti, više samopouzdanja, više hrabrosti i energije da se vlastita uvjerenja podjele sa drugima.

Alma i treba da ih djeli. Njena uvjerenja su i moja uvjerenja i uvjerenja mnogih hrabrih žena koje poznajem, ali bih jako bila sretna da ova knjiga (kad odleprša u svijet) iznjedri još takvih. Još hrabrijih i još jačih, još smjelijih i znanijh, koje će biti liderke nekih novih generacija koje se sad rađaju ili će tek da se rode na ovim prostorima.

Ova knjiga je dokoument. Pisala ju je Alma Taletović, Bošnjakinja, muslimanka, obrazovana mlada žena koja je mnogo učila i mnogo čitala, razmišljala, spoznavala i rekla bih, koja se usudila, da svoje spoznaje podjeli sa svima nama.

Mogla bih pisati puno o ovoj knjizi i mada sam počašćena da budem među prvima koji su imali čast da je pročitaju, ipak jedva čekam i njen “papirnati” oblik, pa da je pomirišem i  još jednom “progutam” kao što sam to uradila i prije nego sam napisala ovaj svoj osvrt.

“Nas ne mijenjaju lagane stvari. Nas do krajnjih granica testiraju iskušenja. Ne budite jadne, tužne, slabe žene koje zavise od tuđih riječi, pogleda, odobravanja ili neodobravanja. Podignite glavu i budite dostojanstveno jake, hrabre i nasmijte se na sve. Osmijeh ubija zlo, jednako kao što  vjera slama teškoće. Osmijeh i vjera – dobitne kombinacije. Bog vam čuva stranu, Bog je sa vama. Čemu briga? Zbog koga da strahujete? Nabacite osmijeh i kroz život koračajte sa vjerom. I čuda ćete vidjeti…” kaže Alma, a ja ću joj od srca čestitati na ovoj krasnoj knjizi i na divnim nasihatima, koje je podjelila sa cijelim svijetom.

Od srca preporučujem ovu knjigu svakoj djevojci ili ženi, bez obzira na njene godine i stepen obrazovanja, ali postoji jedan uslov: mora biti otvorena i spremna na razmišljanje i spoznaje, za one koje pristaju ostati zarobljene, ova knjiga nije…

ADISATUFO.BA