DUALNO OBRAZOVANJE: DOGOVORENA SARADNJA IZMEĐU SREDNJE ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE ZA ENERGETIKU I KOMPANIJE ČIP SISTEMI

DUALNO OBRAZOVANJE: DOGOVORENA SARADNJA IZMEĐU SREDNJE ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE ZA ENERGETIKU I KOMPANIJE ČIP SISTEMI

(28.decembar 2018)

Danas sam imala veoma zanimljive goste. Direktorica Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva dipl.ing.el.Samira Karamehić i dipl.ing.el.Ernad Jabandžić, profesor stručno teorijske nastave, odnosno koordinator za praktičnu nastavu u istoj školi.

Povod posjete i sastanka u kompaniji ČIP sistemi, na čijem sam čelu još malo pa šest godina, bio je razgovor o dualnom obrazovanju učenika koji pohađaju SEŠ za energetiku. Dualni sistem obrazovanja podrazumijeva da učenici srednjih stručnih škola, osim teoretskog znanja u školama stiču i praktično znanje u kompanijama. Kod nas nažalost ovakav način obrazovanja, mada se razgovara o tome, nije sistemski riješen i samo entuzijasti, poput mojih jutrošnjih gostiju, pokušavaju sklopiti ugovore sa pouzdanim BH kompanijama i omogućiti svojim učenicima da steknu praktično znanje, te nakon dobijene diplome budu konkurentniji na tržištu rada.

Cilj organizovanja današnjeg sastanka je između ostalog i razmjene mišljenja i diskusija između predstavnika obrazovne zajednice i privatnog sektora, a kako bi bilo unaprijeđeno postojeće strukovno tehničko obrazovanje u KS. Poslodavci jako dobro znaju sa kojim se problemima susreću u praksi. Pri zapošljavanju dobijaju bukvalno “mačka u vreći” , mlade ljude sa diplomom i bez dana radnog iskustva. Slijedeći zakonsku regulativu, nemoguće je imati probni rad, odnosno moguće je, ali je taj probni rad od prvog dana plaćen i povlači za sobom visoke troškove za poslodavca, bez obzira kakav je radnik uposlen. A vrijedi i obrnuto. Desi se da mlad čovjek se odjednom nađe u situaciji kakvu nikada nije zamišljao. Stvarnost se razlikuje od njegovog sna.

Rješenje je definitivno u dualnom obrazovanju. Smatram da učenici trebaju biti i plaćeni za svoj rad. Da prije svega država u prvoj fazi treba iznaći sredstva kojima će potaknuti poslodavce, mentore i učenike da krenu u praktični rad i obuku, a u drugoj fazi bi se takvo nešto moglo prepustiti i poslodavcima, jer vjerujem da poslodavac neće zadržati učenika koji nije pokazao želju za radom i napredovanjem. Znači da mu se zadržavanje kvalitetnog kadra, u najmanju ruku isplati i donosi mu određenu vrijednost.

Na ovaj način se daje mogućnost i učenicima i školama i realnom sektoru, za saradnju i napredovanje. Učenici dobivaju veće šanse za zaposlenje, a poslodavci veći izbor kvalitetne kvalifikovane radne snage.

Posebno me oduševljava entuzijazam direktorice Karamehić i njenog mladog kolege prof.Jabandžića, koji su veoma svjesni koliko ovako otvoren i posvećen način obavljanja posla jača privredu ove zemlje, otvora mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje ili možda promjenu poziva, a u konačnici radi se nešto što je već odavno uvedeno na zapadu i pokazalo se kao izuzetno dobra praksa.

Dualno obrazovanje je odavno uvedeno u Njemačkoj i Austriji, gdje učenici stiču praktično znanje u kompanijama pod mentorstvom stručne osobe koja radi po utvrđenom nastavnom planu i programu. Jedino su na zapadu za svoj rad i  mentori i učenici plaćeni.

Kod nas je to sve još “na dugu štapu” , ali nadati se da će doći do promjena u obrazovnom sistemu i da će i naši učenici i edukatori biti više cjenjeni i imati adekvatne naknade za svoj rad.

Saradnja između kompanije ČIP sistemi i SEŠ za energetiku je dogovorena, uskoro će doći i do formalnog potpisivanja Ugovora, a već u drugom polugodištu imaćemo prve učenike na praktičnoj obuci.

Kompanija ČIP sistemi je i ovim gestom pokazala da, kao i do sada, teži društveno odgovornom poslovanju, te i na ovaj način pokušava dati svoj doprinos široj zajednici.

Do sada smo imali veliki broj učenika i studenata i na redovnoj ili ferijalnoj praksi, učestvovali smo u erasmus projektima, te projektima socijalne inkluzije. Smatramo da je transparentno poslovanje, otvaranje vrata kompanije i učesvovanje u različitim projektima i društvenm procesima, od značajnog interesa za cijelo društvo. Pod tim mislim i ona nas koji smo umutra, na sve koji ulaze, ali i na one koji odlaze i nose pozitvna iskusva sa sobom. Sve je to vjetar u leđa za sve pozitivne promjene i ja itekako vjerujem da svi koračamo ka boljem sutra.

 

ADISATUFO.BA