Decor In intervju: Adisa Tufo, direktorica Hobby Art Centra

Decor In intervju: Adisa Tufo, direktorica Hobby Art Centra

Svim kreativnim i nadarenim ljudima, već godinama omiljena destinacija je Hobby Art centar. Prije tri godine otvorio je svoja vrata, a danas posluje na tri lokacije, te imaju i svoju veleprodaju.

Iza ideje i koncepta stoji umjetnica Adisa Tufo, koja je osnovala centar po vlastitim mjerama i za svoje potrebe. Za Decor In priča o tome kako su krenuli u posao, kako je sve teklo tokom godina, šta je Hobby Art Centar danas, te o svojim planovima i željama.

Recite nam nešto više o Hobby Art Centru, kada ste otvoreni, kako je došlo do toga, čija je ideja bila?

Hobby Art Centar u Sarajevu je otvoren 2013.godine.

Nakon mog dolaska na čelo kompanije Čip Sistemi, koja se do tada bavila isključivo izvođenjem elektroinstalacijskih radova, željela sam iskoristiti resurse i potencijal koji je firma imala i rodila se ideja da svoj dotadašnji hobi pretvorim u svoj posao. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo. Otvorili smo Hobby Art Centar i jedna lijepa priča je počela da traje…

Kako je to sve vremenom teklo, kako ste se razvijali, uporedite posao tada i sada?

U početku naravno nije sve išlo tako glatko i bajkovito. Puno smo radili, pa i griješili, ali smo se trudili da nam kreativci, naši kupci, budu na prvom mjestu i da oni prije svega u Hobby Art Centru nađu jedan kutak za inspiraciju i pozitivne promjene. Na neki način smo zajedno rasli, oni i mi … Tu su se rodila mnoga prijateljstva, djelile lijepe i manje lijepe životne priče, ugostili smo mnogo poznatih umjetnika iz regiona, družili se i neprekidno radili … Tada smo počeli u Kolodvorskoj ulici, u ne baš velikom prostoru. Danas imamo tri maloprodajna i jedan veleprodajni objekt.

Kompletna firma se širi i raste, doživljava potpunu rekonstrukciju i transformaciju, napravili smo novi poslovni objekt na Ilidži i uskoro naše kancelarije i skladišta tamo premještamo – od 2013. znatno smo povećali broj uposlenih.

Šta je Hobby Art Centar sada, po čemu ste prepoznati, šta vas izdvaja od konkurenciju?

Kada smo krajem 2013. počeli sa distribucijom repromaterijala za hobi, u Sarajevu je bilo već nekoliko dućana koji su se bavili istim poslom. Moram reći da smo od početka bili originalni i drugačiji. Sami naš naziv „hobby art centar“ koji je brendirani naziv našeg projekta i koji niko prije nas nije koristo u cijelom regionu, počeli su svi da na neki način dodaju svom dotadašnjem imenu pod kojim su poslovali. Bilo je pomalo smiješno, a i simpatično … Znali smo da smo na pravom putu. Prvi smo počeli sa kreativnim radionicama, danas to također rade svi … U biti imati konkurenciju je odlična stvar za sve nas koji smo u ovom poslu, jer nas tjera da rastemo, da budemo bolji, da imamo bolju, veću i povoljniju ponudu, što je u svakom slučaju najbolje za naše kupce. Na kraju, zbog kupaca i jesmo tu.

Čime se sve bavite, te šta imate u svom asortimanu? Odakle nabavljate robu?

Mi nudimo art repromaterijal za hobiste i profesionalce i svakodnevno proširujemo svoju ponudu. Sarađujemo sa dobavljačima iz Turske, Italije, Njemačke, Srbije , ali i sa domaćim proizvođačima. Nešto i sami proizvodimo. Veoma vodimo računa o kvaliteti, ali i o cijenama. Nismo vezani za distribuciju jednog brenda, trudimo se imati u ponudi ono što je nabolje i naprihvatljivije za sve.

Pored prodaje repromaterijala, gotovo svakodnevno održavamo kreativne radionice i kurseve u našim prostorima.

Gdje sve imate svoje poslovnice, da li postoji mogućnost online kupovine?

Naše poslovnice se nalaze u Sarajevu. Na Pofalićima i na Marin Dvoru imamo dva krasna maloprodajna objekta, veoma lijepa i veoma snabdjevena. Na Ilidži se nalazi veleprodaja. Također imamo i poslovnicu u Mostaru. Preko našeg web shopa smo dostupni baš svima. Svakodnevno šaljemo pakete po cijeloj BiH i naši kupci su u najvećem broju slučajeva veoma zadovoljni. Nekih negativnih primjera gotovo da i nemamo.

Ostvarili smo saradnju sa mnogim nevladinim organizacijama, udruženjima, školama, univerzitetima, vaspitno-popravnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama, firmama… Izlagali smo na sajmovima. Ostvarili smo saradnju i sa Kids Festivalom.

Ko su vaši kupci, da li imate neka kreativna okupljanja vaših kupaca?

Našu kupci su umjetnici i kreativci. Povremeno za sve organizujemo besplatne prezentacije i pokažemo im nove proizvode i načine njihove primjene. Već u zadnjem tromjesečju ove godine, početkom nove sezone pripremamo zaista lijepa iznenađenje i nov način okupljanja, edukacije i rada za sve. Sigurni smo da će biti veoma efektno i primamljivo.

Pored maloprodaje, kao što sam rekla imamo i veleprodaju. Snabdjevamo nekoliko dućana i velikih tržnih centara u zemlji, a izvozimo i u Hrvatsku i Crnu Goru.

Recite nam nešto više o radionicama koje organizujete? Kome su one namijenjene?

Naše kreativne radionice za djecu i odrasle su naša svakodnevnica, a ne neka sporadična pojava. Ima veoma mnogo zainteresovanih za ovakvu vrstu kreativnog rada i mi se trudimo da zadovoljimo sve potrebe i ukuse. Naš kadar je veoma educiran i profesionalan. Zapošljavamo i dvije magistrice slikarstva, ali i ostali voditelji radionica su veoma stručni i edukovani.

Često imamo goste – umjetnike i kreativce iz zemlje i regiona. Teško bi ih bilo sve nabrojati. Mi smo također sa našim radionicama gostovali u mnogim gradovima u zemlji, ali i u inostranstvu.

Radionice su namijenjene baš svima. Ne postoje ograničenja.

Koji su vam planovi za dalje, kako za ovu godinu, tako i dugoročni?

Planova zaista imamo jako puno. Kako na nivou cijele kompanije Čip Sistemi, tako i na nivou Hobby Art Centra.

Naš plan rasta je vema ozbiljan i pažljivo razrađen. Strategija osmišljana. Sad treba ići korak po korak i ostvarivati zacrtane ciljeve. A oni nisu mali. Učim cijeli svoj tim da postavlja visoke ciljeve i lične i profesionalne. Želim da radim sa ljudima koji su ambiciozni i koji nikad nisu zadovoljni prolaznom ocjenom. Plus edukacija. Koja ne smije prestati ni meni, ni mojim kolegama i saradnicima. Moramo ići u korak sa vremenom. Pratiti trendove, tržište… , povećavati naše kapacitete, širiti vidike… Dozvoljavam da se može pogriješiti, ali se iz te greške mora nešto i naučiti. Onda ona ima smisla. Besmisleno je greške ponavljati ili u mjesti tapkati. U Hobby Art Centru je, pored mene, zaposleno još osam mladih, obrazovanih i perspektivnih ljudi. Ljudi su mi najbitniji. Želim imati najbolji tim, jer samo najbolji timovi uvijek pobjeđuju…