Corona – dani karantina

Corona – dani karantina

23.mart 2020. 

Ne znam koji je danas dan izolacije. Znam da je ponedeljak i da nigdje ne izlazimo. Sniježilo je noćas i hladno je. Pucketa vatra u kaminu, grijanje radi. Ručak je gotov. Neki sitni poslovi po kući završeni. 

U kući je lijepo i opušteno. Nove navike su uspostavljene. Otkrili smo puno dobrih strana konstantnog i zajedničkog boravka u u njoj. Lijepo nam je… Da bi čovjek ostao normalan mora energiju usmjeriti na prave stvari i prihvatiti odredbu. Postoje okolnosti i dešavanja na koja ne možemo uticati.

Vani ne možemo, ali možemo pozitivnim i lijepim sadržajem ispuniti svoje domove i ove dane.

U mojoj porodici je divna atmosfera, uživamo u zajedničkim trenutcima; radimo mnoge stvari za koje ranije nismo imali toliko vremena. Sasvim obične stvari: namazi u džematu i bez ikakvih skraćivanja – upotpunjeni zikrom i dovama; glasno učenje Kur'ana; zajednički obroci (pripremanje, jelo, raspremanje); čišćenje i pospremanje kuće (uživanje u tome); svi obroci na vrijeme i zajedno, a sve domaća kuhana ukusna hrana, sasvim obična; redovne voćne užine; redovno pijemo suplemente; zajedno treniramo  60min. svaki dan; ne gledamo TV jer je previše negativnih vijesti; čitamo knjige; pijemo zajedno kafu 2x i čaj od domaćih trava jednom; nikome ne idemo i niko nam ne dolazi (ne tračamo i ne sekiramo se). Smijemo se . Puno je online dešavanja iz kulture, edukacija i vebinara na internetu. To gledamo.

Do jučer smo radili u plasteniku i u pčelinjaku. Proljetno sređivanje dvorišta… Pravimo neke planove za malu adaptaciju kuće (kad sve ovo prođe akoBogda). Maštamo. Volimo se. Češkimo…

Ramazan dolazi. Mislimo na lijepe stvari. Ono što ne možemo – ne možemo i tačka. Ali toliko je toga što još uvijek možemo…

#stayhome