Business Trip Bursa 2017.

Business Trip Bursa 2017.

Adisa Tufo, direktorica ČIP sistema imala je priliku da u okviru službene posjete Regionalne asocijacije poduzetnica „Poslovna žena“, a u čijem je predsjedništvu, posjeti Republiku Tursku. Službenu posjetu organizovao je turski Centar za razvoj odnosa sa BiH „Bigmev“, a njihovi domaćini su velikim dijelom bile nedavne gošće i poduzetnice Bosne i Hercegovine Müfide Karaduman – inače suvlasnica firme koja se bavi trgovinom u sektoru namještaja, plastike, drvnom, metalnom i građevniskom sektoru, Handi Anil – direktorica firme koja se bavi proizvodnjom brašna i i profesorica poslovnog menadžmenta na Univerzitetu Uludag Zerrin Firat.

U sklopu posjete Turskoj uspješne bosanskohercegovačke poduzetnice Jasminka Pindžo, Azra Pindžo, Dženita Zirdum, Adisa Tufo, Lejla Tufo i Azra Atagić-Ćatović imale su priliku da se bliže upoznaju sa privredno-ekonomskom slikom Republike Turske, ali ponajviše da ostvare poslovne kontakte sa poduzetnicama i kompanijama koje uspješno djeluju iz istih, odnosno sličnih privrednih sektora. Bitno je naglasiti da su poduzetnice iz Bosne i Hercegovine imale priliku boraviti u Istanbulu i provinciji Bursa – tačnije u glavnom gradu provincije Bursi i industrijskom centru, posebno poznatom po proizvodnji namještaja – Inegolu.

Gospođu Tufo i ostale članice predsjedništva RAP-a ugostio je predsjednik Privredne komore Inegol Metin Anil u istoimenoj instituciji gdje su gošće imale sastanak sa odborom žena poduzetnica, nakon čega su održani B2B sastanci sa firmama, članicama privredne komore Inegol.

Kako ističe gospođa Tufo ukazale su joj se mnoge mogućnosti i nove prilke za saradnju kako u elektro sektoru, tako i u hobi sektoru, a upoznavanjem prilika i poslovanja pojavile su se i nove ideje za koje gospođa Tufo smatra da bi odlično funcionisale i u Bosni i Hercegovini. Poduzetnice su imale priliku posjetiti i nekoliko kompanija u Inegola među kojima je i jedna prehrambena kompanija koja je obimom posla, izvoza i ekonomskom stabilnošću, kao i modernim tehnikama rada oduševila gošće iz Bosne i Hercegovine. U Inegolu su poduzetnice imale priliku posjetiti i poznati Kent Muzesi, koji je otvoren 2009. godine i muzej namještaja koji je otvoren prošle godine – a koji mnogo govore o historiji, kulturi i tradiciji ovog dijela Turske, specifično je spomenuti da Inegol karakteriše i mjesto u kojem živi dosta stanovništva iz bosanskohercegovačkih krajeva, posebno onih koji su se doselili nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine. Tako je posebna čast pripala uspješnim poduzetnicama da upoznaju privrednika i počasnog konzula Ukrajine u Bursi Ajebera Uludža (Ljuca), čiji otac je poznati lingvista Nusret Uluca (Ljuca) koji je napisao Bosansko-turski rječnik.

Tokom posjete Bursi generalnu direktoricu ČIP sistema i izvršnu direktoricu Lejlu Tufo, kao i ostale poduzetnice primila je predsjednica odbora žena preduzetnica Privredne komore Bursa Nurcan Ozdemir koja je posebno akcentirala žensko poduzetništvo i njegov značaj za privredu bilo koje zemlje, kao i njen razvoj, ali i razvoj cjelokupnog društva. U bogatom ambijentu Privredne komore Bursa održani su i B2B susreti sa članicama privredne komore Bursa, na kojima je istovremeno održana i izložba rukotvorina žena Burse, posebno pripremljena za gošće iz Bosne i Hercegovine.

Ugodno druženje je gospođa Tufo nastavila u počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Bursi gdje je imala priliku naučiti mnogo toga o poduzetništvu i tradiciji koja veže dva naroda. Gospođa Tufo od cjelokupne posjete izdvaja dva B2B susreta koja su bila izuzetno posjećena, te na kojima je ostvarila značajne poslovne dogovore, prijedloge i dogovorila buduće saradnje – među kojima je ponovna posjeta Bursi i Turskoj.

This slideshow requires JavaScript.