Biografija

Biografija

Adisa Tufo  – BIOGRAFIJA

 

Rođena 5. septembra 1966. godine u Sarajevu; ekonomistica, poduzetnica, menadžerka, liderka, blogerka, umjetnica;

Formalno obrazovanje:

– Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju – Opći menadžment;

– Cambridge BusinessAcademy – certitificirani menadžer;

Direktorica porodične kompanije koja više od dvadest godina uspješno posluje na tržištu Bosne i Hercegovine. U periodu u kojem je ona na njenom čelu, kompanija značajano raste i razvija se. Povećan je obim poslovanja i broj uposlenih, izgrađena je moderna poslovna zgrada. Uvedene su i dodatne djelatnosti – pored izvođenja elektroinstalacijskih radova i distribucije interfonske opreme – kao temeljne djelatnosti, Adisa je osmislila i brendirala Hobby Art Centar, koji za kratko vrijeme postaje regionalni lider u distribuciji različitih repromaterijala za hobby i art tehnike. Pokrenula je, u okviru kompanije, izdavačku djelatnost “ArtBook”, čiji je cilj podsticanje, stimulisanje, razvoj, unapređivanje i modernizacija izdavaštva u domenu objave knjiga, časopisa i publikacija orjentisanih ka motivaciji i razvoju ličnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti.

Vlasnica je i glavna urednica web platforme www.poduzetnice.ba  čiji je cilj umrežavanja, motivisanja, informisanja, promovisanja, afirmisanja i edukacije poduzetnica i poduzetnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Kroz rad portala, također je cilj mlade ljude motivisati na poduzetništvo i samozapošljavanje.

Ekonomija, liderstvo i umjetnost nisu jedina interesovanja Adise Tufo, ona svoje slobodno vrijeme koristi da bi se što više edukovala. Trudi se da stalno ide u korak sa digitalizacijom – izučava menadžment, ekonomiju, IT sektor, komunikologiju, psihologiju. Soft skills, kao osnovne vještine koje su joj potrebne za uspjeh u poslu svakodnevno nadograđuje konstantnim radom na sebi.

Za sebe kaže da živi svoje snove, a vidljivo je da provodi u praksu koncept cjeloživotog učenja i da je to čini uvijek mladom i punom energije. Voli da se druži, putuje i upoznaje druge kulture i tradicije. Za Adisu Tufo zasigurno se može reći da je dostigla samoaktualizaciju u svim područjima u kojima djeluje, pri tome njen uspjeh nije ostao neprimjećen – na prijedlog novinara i nakon analize javnog mnijenja – njena biografija je objavljena u leksikonu “Ko je ko u Bosni i Hercegovini” za period od 2014. Do 2018. godine, te u istom leksikonu, za period od 2018. do 2022. godine. Dobitnica je nekoliko lokalnih i međunarodnih priznanja među kojima je i priznanje “Uspješne žene Bosne i Hercegovine” u kategoriji poduzetništva, u aprilu 2017, uručio joj je predsjednik Bakir Izetbegović. Dobitnica je međunarodnog  priznanja “Naj Žena 21. veka Jugoistočne Evrope”, koje joj je uručeno u Beogradu u decembru 2017. godine, također u kategoriji poduzetništva. Dobitnica je regionalnog priznanja “Dama godine 2018”, koje joj je za njen rad, stvaralaštvo i doprinos, uručeno u Beogradu, aprila 2018. godine.

Autorica je knjige “Vruć krompir”(priče o poduzetništvu, ljubavi, strasti i snovima jedne žene). Ovaj lifestyle priručnik je izazavao veoma veliko interesovanje medija i šire čitalačke publike u zemlji i regionu. U pripremi je i drugo izdanje pomenute knjige, ali i njen drugi rukopis, sličnog sadržaja, na kojem predano radi. Naslov radne verzije druge knjige, koja također ima motivacjski karakter je “Ja životu u oči gledam”.

U prirodi vidi veliku motivaciju i ljubav – skija, planinari i vozi bicikl, ali najdragocjenije vrijeme provedeno u prirodi joj je ono koje provodi sa svojim pčelama.

Autorica je koju prati mnogo osoba na društvenim mrežama, te svoje ideje i stavove dijeli na svojoj web platformi www.adisatufo.ba. Održala je niz veoma zapaženih predavanja i radionica u zemlji i inostranstvu. Redovna je gošća i zapažen govornik na svim značajnijim okupljanjima, kongresima, konferencijama, seminarima i simpozijima koji promovišu snagu i društveni angažman žene, a održavaju se u većim gradovima naše zemlje, glavnim gradovima regiona i u dijaspori.

Redovni je član Skupštine (Upravnog odbora) edukativno-istraživačkog centra “Nahla” .

Mentorica je (business coach) i podrška ženama koje žele zakoračiti u poduzetništvo.

Vlasnica Zlatne članske kartice prstižnog kluba DAMA regiona.

Po prirodi komunikativna, altruistična i avanturistična, Adisa Tufo svojim društvenim angažmanom želi promjeniti zbilju u kojoj se nalazi. Veoma je aktivna u nevladinom sektoru i svoj društveni angažman usmjerava ka afirmaciji istinskih vrijednosti među ljudima i integraciji marginalizovanih skupina u društvo.  Jedna je od osnivačica Udruženja “PoduzetniceIN” – nevladine organizacije koja promoviše demokratske vrijednosti, poduzetništvo i kulturu. Također je i član upravnog odbora istog udruženja. Kroz promovisanje ženskog poduzetništva trudi se da utječe na bolje upoznavanje i umrežavanje, te veću vidljivost poslovnih žena različitih profesija i njihovo djelovanja na lokalnom i regionalnom novou. Pomalo i politički aktivna. Smatra da je danas biti apolitičan, prevelik luksuz koji sebi ne bismo smjeli dopustiti.

Udata, majka Lejli i Ameli. Sa porodicom živi i radi u Sarajevu.