BILTEN: Promocija knjige “Vruć krompir”

BILTEN: Promocija knjige “Vruć krompir”

“Vruć krompir“ naziv je prve knjige Adise Tufo, uspješne poduzetnice, menadžerice, liderke, generalne direktorice kompanije «ČIP sistemi», kreatorke i realizatorice brenda «Hobby Art Centar» ,  dobitnice  priznanja «Uspješne žene BiH» Sarajevo 2017. i «NajŽena XXI veka» Beograd 2017, oba priznanja su u kategoriji poduzetništva.

Knjiga, u izdanju Artbook biblioteke, opus je priča koje je autorica dijelila sa javnosti putem web stranice adisatufo.ba i mnogih drugih portala, a satkana je i od sekvenci iz mnogobrojnih intervjua koje je dala za bosanskohercegovačke medije na temu poduzetništva i aktuelne situacije u društvu.

Adisa Tufo piše i govori o biznisu, poduzetništvu, hrabrosti i „petlji“ koja je potrebna za uspjeh, ali i o politici kao nečem sveprisutnom i nečemu što uveliko utječe na naše živote. „Uspjeh je stvar stava“, „Ženo, jaka si“, „Recept za uspjeh“, „Iskoristi šansu“, „Budi promjena“ – samo su neki od naslova, kojima ova uspješna poduzetnica želi utjecati na svjest žene i promjeniti «često malograđanski» duh koji je koči u tome da bude najbolja, najvrednija i najdivnija, pritom voleći sebe i posao koji radi. Kako navode mnogi koji su knjigu imali priliku pročitati: ovo djelo pažljivog čitaoca vodi  na put do uspjeha.

Promocija knjige „Vruć krompir“ održat će se 24. januara 2017. godine u 19:00 sati u Hotelu Hills na Ilidži, a kako najavljuju organizatori na promociji će govoriti recenzenti, urednici, ali i gosti koji najbolje javnosti mogu predstaviti poduzetništvo, žene u poduzetništvu i značaj promocije ženskog poduzetništva na prostorima bivše Jugoslavije.

Dipl. ing. maš. Mirsad Jašarspahić VIP gost, završio je Mašinski fakultet u Zenici.      2011.godine dobitnik priznanja “Menadžer godine”, za rezultate u investiranju, primjeni standarda kvaliteta i korištenju modernih tehnologija u RMU Kakanj. Od 2014. godine javnosti je poznat kao predsjednik Privredne komore Federacije BiH, te je za svoj rad 2015. dobio specijalno priznanje “Menadžer godine” za doprinos u jačanju komorskog sistema i dobitnik je priznanja “Evropskog pokreta BiH” za doprinos regionalnom razvoju i EU integracijama. Član je i Upravnog odbora Društva Održavalaca u BiH pri Mašinskom fakultetu, Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Foruma Stakeholdera Univerziteta u Zenici i Nacionalnog energetskog vijeća BiH.

Na promociji knjige će govoriti o poduzetništvu u Bosni i Hercegovini, poduzetništvu žena i značaju motivacije prilikom prvih poduzetničkih pokušaja.

 

Prof. dr. Zaćir Hadžiahmetović, VIP gost, profesor na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju, gdje nesebično, svoje veliko iskustvo i znanje, prenosi na nove generacije. Na promociji će govoriti  o svom druženju sa Adisom Tufo, kao i o značaju promovisanja poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Zaćir Hadžiahmetović, u svom bogatom akademskom radu, predavao je  studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a 10 godina obnašao je funkciju “pomoćnika ministra za privredu i trgovinu”,  bivši je i direktor Agencije za obnovu i razvoj ZE-DO kantona. Kako navode organizatori veoma su počastvovani što će imati mogućnost čuti riječ ovakvog eksperta tokom promocije.

Prof. dr. Sabina Šehić-Kršlak, također VIP gošća, docentica je na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju i na Fakultetu za javnu upravu. Kao doktor ekonomskih nauka izdala je dvije knjige. Koautor je knjige „Riješeni problemi na predmetu Ekonomika preduzeća“ sa prof. Adilom Trgom i autor je knjige „Preduzetništvo i mali biznis“, izdate 2017.god, a izdavač je ekonomski fakultet, Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Objavila je veliki broj članaka iz ekonomskih oblasti, pisala je o značaju malih i srednjih preduzeća, o porodičnom, ženskom i socijalnom poduzetništvu. Učestvovala na velikom broju međunarodnih stručnih konferencija, simpozija, seminara i projekata. Članica je Nadzornog odbora Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo HNK. Kao jedna od značajnih profesora u Bosni i Hercegovini iz domena ekonomskih nauka prof. dr. Sabina Šehić-Kršlak imat će priliku govoriti o ženama, ekonomiji i poduzetništvu, kao i o značaju žene u poduzetništvu.

 

         Mladen Perišić, poduzetnik i novinar iz Crne Gore.

Imamo jutro koje svane i cijeli dan mogućnosti ispred sebe. Toliko vremena da ostvarimo svoje snove, usrećimo nekoga, ispunimo želje, upoznamo svijet. Možemo! Ako otvorimo svoja čula, ako ego bacimo pod noge i skinemo koprene koje nas čine slijepima – kaže Adisa, artikulišući time life coach format napisanog. Na dobitku su djelovanja u kojima se nađe Adisa Tufo. Slutim, znajući je, da će njeni čitaoci još biti na dobitku. Ove prve korice su tek njeno pokretanje, način da još jedan kvant svoje beskrajne energije, tananosti i pronicljivosti, podijeli sa ljudima.“ – naglasio je u svojoj recenziji Mladen Perišić, kojeg ćemo imati priliku čuti i u Sarajevu, na promociji koja je pred nama.

 

Sanela Dropulić, poduzetnica i recenzentica knjige, diplomirana je žurnalistica koja kao stručnjakinja za tržišne komunikacije s više od 20 godine radnog iskustva na domaćem i inozemnom tržištu, iskusila je rad, posebno na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u gotovo svim poslovnim sistemima, od malih, obrtničkih i poduzetničkih poslovnih okruženja, preko multinacionalnih kompanija i velikih javnih preduzeća, do javnih i državnih institucija i na koncu svog vlastitog, uspješnog poduzetništva. Vlasnica je kompanije Expert Product d.o.o. specijalizovane za pružanje usluga tržišnog komuniciranja, početkom 2016. pokrenula je “Virtualni ženski poduzetnički centar” www.poduzetnica.hr. A posljednje desetljeće aktivno drži predavanja i radionice o tome kako uspješno započeti, voditi i uspjeti u poduzetništvu te kako kvalitetno plasirati uslugu i proizvod na domaćem i inozemnom tržištu, a o tome je pisala i u prvom vodiču za uspjeh u poduzetništvu Jugoistočne Evrope „Ne posustani, ne odustani“.

 

 Prof.Lejla Tutić  „Ova predivna knjiga je ujedno i poziv na poduzimanje masivne akcije prema našim ciljevima i na jedan prefinjen način nas izaziva da posegnemo unutar sebe, da izađemo iz uloge žrtve, da napustimo izgovore, a potražimo razloge zašto možemo uspjeti.“ – preporučila je Lejla Tutić, motivacijski govornik, autorica knjige „Život sa svrhom“ i NLP Practitioner, a kod nas u ulozi recencentice knjige  „Vruć krompir“. Lejla Tutić je neko ko se posvetio istraživanju načina kako da pomogne ljudima da otkriju svoj puni potencijal i prevaziđu vlastite prepreke na putu ka uspjehu, a nešto više o knjizi „Vruć krompir“ govorit će i na promociji u Hotelu Hills.

 

Prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo

doktor filoloških nauka (Germanistika) i dugogodišnji je predavač njemačkog jezika i književnosti u Njemačkoj, Bosni i u Sandžaku. Autorica je pet romana, tri zbirke pjesama i dvije naučne monografije, te četiri knjige prevoda značajnih njemačkih autora. Za svoja djela nagrađena je više puta. Dobitnik je prestižne nagrade Antun Branko Šimić za poeziju 1989. god. Za roman BILIJA dobila je godišnju  „Deretinu nagradu“  –  najbolji roman u rukopisu u Srbiji za 2009. g. Roman “Karakondžula” nagrađen je godišnjom nagradom „Bosanska riječ“ kao najbolji roman za 2013. godinu. Prevođena je na nekoliko jezika. Član je Društva pisaca BiH, te Društva pisaca Republike Njemačke. Recenzentica je knjige „Vruć krompir“ o kojoj je rekla: „U ovoj knjizi ćete pronaći ključeve zabravljenih vrata koje trebamo otključati i uzeti svoje zadovoljstvo i ispunjenje bića.“

 

 

«Artbook biblioteka» i Adisa Tufo su za promociju djela zaista izabrali osobe koje će reprezentativno predstaviti riječi i zalaganja autora, a među njima su i urednice Lejla Tufo i Ilma Softić, koja je i recenzentica djela.

Lejla Tufo je urednica knjige i njena fotografija na koricama, predstavlja vizuelni identitet djela. Studentica je Fakulteta za inženjering i informacione tehnologije i Fakulteta za menadžment i poslovnu ekonomiju. Tokom svog školovanja razvila je veliku ljubav prema fotografiji, te u svoje slobodno vrijeme se bavi profesionalnom fotografijom i razvojem vizuelnog identiteta kompanije u kojoj radi. „Željela sam da i čitalac, kao i ja u Adisinim očima vidi sjaj. Sjaj s kojim sam odrastala, emociju, njenu ljubav prema ljudima, prirodi, životu i naravno poslu koji radi. Pročitala sam da ljudi sa sjajem u očima ne govore ‘život nije fer, ja zaslužujem bolje’, već oni prihvate to što su dobili i od toga naprave umjetničko djelo i tu je i poruka knjige koju je moja mama napisala, a mislim da sam tu poruku donekle uspjela  prenijeti i preko fotografije.“  O fotografiji, saradnji na ovom projektu i na mnogim drugim projektima, životu sa poduzetnicom i svakodnevnom inspiracijom govorit će i Lejla na promociji knjige 24. januara.

 

Ilma Softić, dpl.komunikolog

Ovo je knjiga zbog koje ćete poželjeti da budete ono što jeste, da ustrajete u svojim malim, ali značajnim borbama, da budete ponosni na ono što mislite i na ono što se nalazi u vama.“, dio je recenzije Ilme Softić, mlade saradnice Adise Tufo, urednice i recenzentice djela koja će o Adisi Tufo i saradnji s njom, njenoj knjizi i zajedničkim projektima reći na promociji djela. Ilma je studentica drugog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka, odsjek komunikologija i PR menadžer u  kompanije “ČIP sistemi” od aprila 2017. godine.

 

(Sarajevo, januar 2017.)