BH Pčelar: Adisa Tufo, Sarajka kojoj je ljubav prema pčelama urezana u genima

BH Pčelar: Adisa Tufo, Sarajka kojoj je ljubav prema pčelama urezana u genima

Adisa Tufo ne može objasniti odakle joj tolika ljubav prema pčelama.

“Možda je urezana u mojim genima. Pradjed je bio pčelar. I moj otac je bio zaljubljenik u njih”, kaže Adisa.

“Ima tog materijala u genima, i onda, negdje iza četrdesete, samo proključa u čovjeku. Kao zov! Ili strast! Ne znam.”

Adisa je sretno udata, majka dvije kćerke, privatni poduzetnik, slika i piše, voli književnost i puno čita, voli ljude i puno se druži, voli prirodu, planinarenje, sport, zaposlena je u porodičnoj firmi.

Svoje prve košnice nabavila je prije tri-četiri godine. Kazat će da je amater, iako se, barem prema izgledu njezinog pčelinjaka, to baš i ne bi moglo kazati.

“Nekoliko godina sam pratila pčele kako unose polen. To me jako zanimalo. Osjećala sam da me boravak pored njih odmara. Poželjela sam da i ja imam svoje košnice”, kaže Adisa. Ne krije da su muž i djeca jedva prihvatili njezinu odluku.

“Prvu košnicu sam dobila od pčelara Semira Čurića iz Turbeta. Nakon toga sam kupila dvije košnice, pa tri…, te godine sam i med vrcala”, kaže Adisa.

Ljubav, radoznalost, divljenje, ushićenost…. – sva ova osjećanja isprepliću se u njenoj duši kada govori o pčelama. Svako jutro ranom zorom odlazi do svojih “jaranica”, mijenja vodu, prati njihove odlaske i povratke u košnicu.

adisa tufo pčele2

“Čak sam ih i selila na vrijeskovu ispašu. I rojeve sam hvatala, topila vosak…”

Naravno, kaže Adisa, na pčelinjaku često bude i grešaka, onih početničkih. Ona se ne žali jer je svjesna da se svaka škola plaća. Najbolje škole i jesu najskuplje! Na vlastitim greškama se najbolje lekcije dobiju.

“Puno čitam i razgovaram sa iskusnim pčelarima. Redovito pratim i časopis BH pčelar. Završila sam školu pčelarstva koju je organizovalo Sarajevsko udruženje pčelara u Rakovici”, kaže Adisa.

Kaže da je najbitnije da je shvatila kako pčelinja zajednica živi, kako diše. Za nju su pčele čudo Božijeg stvaranja.

“Uvijek pazim da ne povrijedim pčelu. Dragocjena mi je svaka. Ne volim ih puno ni dimiti. Rado ću se okušati i u uzgoju matica i prikupljanju matične mliječi. Za te svrhe sam opremila jednu prostoriju i nabavila potreban alat”, kaže Adisa Tufo.

BH Pčelar