Asocijacija ‘Fatma’ obilježila 24. godišnjicu rada: Priznanje uspješne žene BiH dobila i direktorica Adisa Tufo

Asocijacija ‘Fatma’ obilježila 24. godišnjicu rada: Priznanje uspješne žene BiH dobila i direktorica Adisa Tufo

Asocijacija FATMA SDABiH jučer, 13.04. 2017, je svečano obilježila 24. godišnjicu rada, a na svečanosti je prezentovan izvještaj o radu i postignutim respektabilnim rezultatima.

Asocijacija je počela s radom u februaru 1993. prema programu koij je napisala Fatima Hukić, profesorica iz Sarajeva. Program podrazumijeva permanentnu brigu o odgoju i obrazovanju djece u vidu preventivne patronaže.

Danas je to respektabilna institucija koja ima veliku podršku eminentnih ličnosti, kako u BiH tako i u svijetu, a prvu podršku pružio je predsjednik Predsjedništva RBiH rahmetli Alija Izetbegović sa suprugom, prihvatajući generalno pokroviteljstvo nad Asocijacijom „Fatma“.

Svečanosti su prisustvovali član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, koordinator SDA Asocijacije Fatma Safet Softić, te brojne ličnosti iz ekonomskog, kulturnog života BiH, predstavnici udruženja.

Uz iskrene čestitke Izetbegović je ukazao na značajan rad Asocijacije Fatma, borbi u očuvanju digniteta porodice, posebno žene, nesebičnom radu s djecom jetimima, omladinom…

“Asocijacija „Fatma“ 24 godine vodi brigu i ulaže u jačanju pozicija žene u društvu, da se očuva porodica, a kao dio SDA, ‘Fatma’ je dala doprinos u ostvarenju izborne pobjede stranke”, kazao je Izetbegović, te dao osvrt na protekle godine, vrijeme rata, Dejtona, aktualne političke i ekonomske situacije u BiH.

Naglasio je da vođenje bošnjačke politike u ovakvo teškim trenutcima nije lako, jer je mnogo onih koji ne žele napredak BiH, ali se ulaže zaista veliki napor da BiH ipak ide u pravom smjeru, napravljeni su pozitivni koraci, iako to mnogi negiraju.

Naveo je da je potrebno masovno krenuti u izgradnju infrastrukture, da FBiH bude najveće gradilište, te da „moramo učiniti sve da nam omladina ne odlazi.“

“Moramo se i dalje boriti za ono što je istina, SDA ima snage”, kazao je Izetbegović, te naglasio da od Asocijacije Fatma očekuje veći angažman i na izborima i u društvu, „vi ste naša vojska na terenu“.

Cijeneći sveukupnu političku i socioekonomsku situaciju u BiH, predsjednica Asocijacije Fatma Kenela Zuko je uz izraze zahvalnosti gostima, saradnicima, pojedincima, institucijama, kazala da 24.godišnjicu obilježava s najiskrenijim i dokazanim prijateljima „Fatme“.

Implementacijom strategije rada Asocijacije Fatma koji je bio usmjeren na šehidske i porodice poginulih boraca, danas se bavi općenito pitanjem porodice, njenim osnaživanjem kroz human i edukativan rad, te nastoji istaknuti značaj porodice, žene, majke kao stuba porodice, koja teži pravilnom odgoju djeteta, kao i povećanje nivoa svijesti o položaju žene u društvu.

“Za veliki broj žena, rad u Asocijaciji Fatma ne predstavlja teret, već je to intelektualna i duhovna hrana”, naglasila je Zuko, te svim ženama i članicama poželjela da budu dovoljno jake, stabilne, oslobođene predrasuda, čvrstog stava i karaktera, u misiji razvoja porodice i profesionalnog rada.

Promovirana je i brošura „Uspješna žena BiH“, te dodijeljene pohvale, zahvalnice i priznanja Naučnoistraživačkom institutu „Ibn Sina“, uspješnim ženama BiH, među kojima je i direktorica Čip Sistema Adisa Tufo, zatim ministrica Semiha Borovac, direktorica UKC Sarajevo Sebija Izetbegović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, direktorica JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo, predsjednica Udruženja „Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić, i druge.