ADRIANA BASARA – banjalučanka – aktivistica i novinarka RTRS-a u Sarajevu

ADRIANA BASARA – banjalučanka – aktivistica i novinarka RTRS-a u Sarajevu

Posljednjih smo godina svjedočili porastu važnosti žena u poslovnom i društvenom svijetu. Do ovakvog je trenda došlo zahvaljujući njihovom stilu upravljanja, dosljednosti, mogućnosti istovremenog obavljanja više zadataka i iznimnim komunikacijskim sposobnostima. Uostalom, novi pristupi upravljanja i ideja donose i inovativna rješenja s kojima se bosanskohercegovačko, ali i cjelokupno društvo susreće. Svaki dan susrećemo izvanredne žene, žene koje dokazuju da su pouzdani poslovni partneri, veliki prijatelji i prije svega hrabre i smjel, da mogu nešto promijeniti– među njima su Adriana Basara i Adisa Tufo.

Adriana Basara u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu poznata kao novinarka i voditeljica Radio-televizije Republike Srpske, dok srca plijeni kroz volontiranje i aktivizam u humanitarnim udruženjima poput „Budimo ljudi“ i Udruženje „4+“ koje okuplja porodice sa četvero ili više djece.

Adisa Tufo generalna je direktorica uspješne bh. kompanije ČIP sistemi, koja svakodnevno ostvaruje saradnju i sa regionom i Evropom. Adisa Tufo je i spisateljica, pčelarka, vlasnica portala i djeluje u nekoliko nevladinih i humanitarnih udruženja.

Obje dame dobitnice su prestižnog srbijanskog priznanja „Naj žena XXI veka“ za svoj rad i društveni angažman, a danas, 20. februara u Sarajevu imale su priliku i razgovarati o zajedničkim ciljevima i saradnjama.

Na neformalnom sastanku naglasile su značaj zajedničke saradnje, jačanju ženskog poduzetništva, podrške ženskom aktivizmu u društvu, te važnosti razmjene znanja i iskustava, kao i realizaciji zajedničkih projekata na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Ulaganjem zajedničkih napora i promocijom poslovnih interesa žena poboljšava se budući položaj žene-poduzetnice i aktivistice u bosanskohercegovačnom društvu, što je jedan od glavnih ciljeva na kojima već godinama rade ustrajne i predane žene – Basara i Tufo.