17. Business Café u Sarajevu – Iskustva uspješnih poduzetnika najbolji su manual za pokretanje vlastitog biznisa

17. Business Café u Sarajevu – Iskustva uspješnih poduzetnika najbolji su manual za pokretanje vlastitog biznisa

9. maja je u organizaciji Agencije Global Market Solutions Adisa Tufo, direktorica Čip Sitema, sa kolegicama prisustvovala Business cafeu u Sarajevu, u Atrium sali hotela Europa.

Business cafe, jedinstveni networking event bio je namjenjen malim i srednjim preduzećima kao i svima onim koji žele pokrenuti vlastiti biznis, a prisutnima su, o svom radu i uspjehu, govorili Jasminka Pinđo – direktorica kompanije Eko Teh koja se bavi projektovanjem, montažom i uslugama iz oblasti građevinarstva, Nihad Salkić – vlasnik kompanije Orka d.o.o. koja se bavi razvojem i implementacijom softverskog rješenja OWIS (sistema za upravljanje poslovnim procesima) i  Samka Kovačević – vlasnica modnog studia NIT.

Prisutni su se upoznali sa pričama čiji su temelji ljubav i strast prema poslu koji rade. Gospođa Jasmina je krenula od činjenice da se počela baviti netipičnim poslom za žene, a da joj je prvenstveni pokretač bila egzistencija, sebe nikada nije precijenila i uvijek je išla u skladu sa svojim mogućnostima. Navodi da je uvijek imala čvrst stav da se stvari u životu i poslu same slažu onda kada se pokrenemo, te da kvalitetan rad i poštenje opstaju i rezultiraju uspjehom. Gospodin Salkić je još kao mladić od 23 godine znao šta ne želi, šta neće i to mu je bila prva tačka od koje je krenuo, odustao je od negativnih komentara i okrenuo se “rješavanju problema”. Govoreći o samom uspjehu, vlasnik kompanije Orka, poručuje da je važno početi, te da nije ideja sve. “Možete krenuti od ideje, ali tržište vas navodi gdje da idete”, kazao je Salkić. Sloboda koju je zahtjevala gospođa Samka Kovačević razlog je osnivanja modnog studia NIT -napustila je studij prava jer je shvatila da ne želi biti pravnica i slijedila je svoju strast prema dizajnu i uspjela.

Odricanje, naporan rad, upornost i pozitivan stav poznanica su i direktorici Čip Sistema, Adisi Tufo koja nije mogla, a da prisutne ne upita – da li se poduzetnik, odnoso jedan lider rađa ili vremenom postaje, jer slušajući ove hrabre poduzetnike i lidere mora se zaključiti da su prije svega oduvijek imali crtu liderstva, ali da su ih okolnosti i želja, potreba za promjenom dovele do ostvarenja snova.

This slideshow requires JavaScript.